13 morsomme fakta om Staffordshire Bull Terrier

Staff er en spennende hunderase! Historien er like spennende, og vi vil gå litt nærmere inn på denne. Ved å undersøke det som finnes av informasjon om rasen, har vi egentlig bare fått bekreftet mye av det vi visste fra før. Det er en morsom rase!

artikkelen fortsetter under annonsen

Hunderasen har en mørk historie med enkelte lysglimt her og der. Senere i innlegget nevner vi at staffene ble brukt som familiehunder – samtidig som de ble brukt til hundekamper!

Dette er et innlegg som passer for interesserte voksne og for den yngre garde. Ta gjerne med barnet og les gjennom disse punktene! Listen er lite høytidelig og laget kun for gøy – men alt er sant!

Staffen er usedvanlig sterk

Søker man rundt på nettet etter “staffordshire bull terrier strength”, “staffordshire bull terrier training” eller lignende setninger, så vil det dukke opp mange videoer av imponerende styrke. Man kan se snutter av hunder rundt om i verden som drar hundrevis av kilo med den små, men kompakte rammen på 15-20kg.

Til tider svært energisk

Staffer er ikke bare sterke, de er også svært energiske når de først blir giret opp. Kommer det en ukjent person inn døra så vil den gjerne hoppe og hilse på vedkommende. Selvsagt kan lydighetstrening hjelpe mye mot dette, men det er viktig å holde hunden i aktivitet og la den rase fra seg.

Hunden kommer i både rødt, hvitt og blått!

Fawn og sort er andre, vanlige farger for hunderasen. Enkelte farger, som blå, kan føre med seg noen hudsykdommer, men dette har vi skrevet mer om: Les innlegget her! Med rød er det selvsagt snakk om en brunligere farge. Det er også vanlig at hundene har noe hvitt i seg, uavhengig av hovedfarge.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hundenes svar på bulldozer

Med en liten til mellomstor kroppsbygning, sammenlignet med andre hunderaser, er den som tidligere nevnt utrolig sterk – tross størrelsen. Mange blir fascinert av staffies på grunn av nettopp kroppsbygningen til hunden. Man kan tenke seg at en staffhund på 10 ganger normal størrelse, ville vært hundenes svar på en bulldozer. 

Små til mellomstore tøffinger

Hundene er relativt små, men samtidig veldig tøffe dyr. Det er mange små hunderaser som er modige vesen, men staffen har det ikke ‘bare i kjeften’. Hundene liker gjerne å være kongen på haugen, og kan inneha et naturlig instinkt om å vise hvem som er tøffest. Det er sjelden at dette er et problem, og staffen er som oftest bare nysgjerrig på å hilse ved møter langs veien.

Engelsk slåsskjempe på 1800-tallet

Staffordshire Bull Terrier har en spennende og noe mørk historie. Rasen ble trolig til på starten av 1800-tallet. I begynnelsen ble den hovedsakelig avlet frem for å slåss mot større dyr, noe som var svært populært i England på denne tiden. Selv i dag skjer slike ubarmhjertige former for ‘sport’ i England, men da gjerne med grevling eller haner. Sistnevnte har en blodig historie som dateres tilbake 6000 år.

Hunder vs okse/bjørn

I begynnelsen av hunderasens historie ble den brukt til å slåss mot større dyr. Dette var vanligvis okse og bjørn, og omtalt som en form for blodsport. Disse ‘sportene’ ble fremvist foran store folkemengder, og var svært populære i sin tid – før det naturlige forbudet gjorde inntog.

I 1835 ble blodsporter gjort ulovlig

Før 1835 var slike blodsporter en vanlig form for underholdning. Men etter 1835 ble det gjort ulovlig. Dette var svært effektivt, og gjorde at slåsskamper mellom hunder og større dyr ble tilnærmet utryddet. Grunnen til at det var så effektivt, var fordi kamper med større dyr krevde store, frie områder, og arenaer ble gjerne brukt ved fremvisning.

Dyrevern ble innført i 1911

Ikke før i 1911 ble det ulovlig å mishandle dyr. Frem til da hadde hundekamper blitt mye mer populært: blodsporter med større dyr var vanskelig å få til etter forbudet i 1835. Derfor tok de til ‘takke med’ undergrunns-hundekamper. 

Dyrevernet som ble innført i 1911 gjorde at hundekamper i all hovedsak ble avsluttet. Det skjedde fortsatt, men det ble langt mindre av det.

artikkelen fortsetter under annonsen

Familiehund og slåsskjempe – samtidig!

Selv i tiden hvor hunden ble brukt til ulike former for blodsport, ble rasen også brukt som familiehunder. Dette sier noe om hundens naturlige lynne når den er rundt barn. Det er rart å tenke på at hunden, etter en hundekamp, ikke ble sittende i et bur eller kun brukt til trening.

Staffordshire er en by i England

Hunderasens opprinnelse stammer fra en bydel i Staffordshire. Her ble den blandet med ulike raser før den fikk sitt noe karakteristiske utseende.

Blanding av American Staffordshire Terrier, American Pit Bull Terrier og Engelsk Bull Terrier

Hvor mange prosent av hver hund som fremdeles er i rasen, er vanskelig å si. Det man vet med noe sikkerhet er at en engelsk staffordshire bull terrier er en blanding av hunderasene nevnt ovenfor. Likevel er det slik at den nå er oppført som en egen hunderase, og blir ikke lenger omtalt som en blandingshund.

I England blir de gjerne kalt ‘nanny dog’

Det er ikke nødvendigvis på grunn av at de passer så godt til barnevakten at den har fått dette navnet. Kanskje stammer det fra dens naturlige lynne rundt barn? At det er selve hunden som er barnevakten, og ikke nødvendigvis at det er en fin hund for barnepiker? 

Vi er ikke sikre, men det er et morsomt navn og ufarliggjør denne morsomme og lekne rasen.

Staffordshire Bull Terrier har en rik personlighet

Hunden blir gjerne omtalt som fryktløs, pålitelig, intelligent, kjærlig, modig og lojal. Dette gjør at rasen er en flott familiehund, og det skal noe til før den går av skaftet. Med sin fryktløse natur vil den ikke vegre seg for å gå til kamp mot andre hunder ved provokasjon, men med en medium størrelse og en solid intelligens vil den enkelt kunne roes ned ved behov.

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.