Allergisk mot hund? Prøv disse rådene

Det er kjedelig om allergi skal være den ene tingen som hindrer deg i å kjøpe en ny hund. I dag har man flere alternativer løsninger, hvor allergivennlige dyr eller forebyggende tiltak med medisin mot allergien, vil være de mest populære valgene.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er det som forårsaker allergi?

Det finnes mange forskjellige former for allergi. Enkelte har problemer med næring, andre har problemer med lateks, kulde eller pollen. Dette skyldes hovedsakelig et sensitivt, eller hyperaktivt, immunsystem. Kroppen behandler ikke stoffene på den samme måten som en ‘frisk’ person ville gjort.

Det er likevel så utbredt å inneha én eller flere former for allergi, at det vil for de aller fleste kunne håndteres på en veldig fin måte.

For hund- og pelsdyrallergi er det gjerne flass, spytt, hår eller urin som forårsaker den allergiske reaksjonen. Med allergi i familien vil du trolig ha en større sjanse for å utvikle pelsdyrallergi.

Noen av symptomene på hundeallergi

Det finnes langt flere symptomer på hundeallergi enn de som er nevnt nedenfor. Det er også mange av punktene som går igjen med andre former for allergi. Men dette kan gi deg en pekepinn dersom du nylig har vært i kontakt med en hund og opplevd noen av symptomene:

 • Tett og rennende neste,
 • nysing,
 • kløende øyne,
 • tørrhoste,
 • eksem,
 • astma

Behandling mot pelsdyrallergi

Det finnes flere ulike måter å håndtere allergien på. Nedenfor har vi gått nærmere inn på noen ulike tiltak det er mulig for å minimere risikoen for allergiutbrudd.

Ta kontakt med lege

Man har mange ulike former for legemidler som skal hjelpe mot ulike former for allergi. Noen av disse blir solgt reseptfritt på apoteket, og kan være et alternativ.

En annen, og kanskje bedre løsning, vil være å ta kontakt med fastlegen. Spesielt i tilfeller hvor reseptfrie legemidler ikke hjelper noe særlig. Da kan man få utskrevet medisin mot allergi.

Det finnes et hav av ulike produsenter, så vi vil ikke gå nærmere inn på disse her.

Er du i tvil om hvorvidt du er allergisk mot dyr, kan det uansett være greit å ta en tur til legen. Her kan man også få bekreftet hvorvidt man er allergisk mot andre dyr, matvarer, pollen og så videre. Etter en liten legesjekk kan man puste lettet ut, og få bekreftet eller avkreftet hvorvidt man er allergiker.

artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøp en test på nettet

For enkelte kan det være mer praktisk å bestille en test på nettet fremfor å ta turen til fastlegen. Vi har ingen erfaringer med slike tester, men det kan være en løsning om det viser seg at de er like pålitelige som testene fastlegen bruker.

Allergivennlige hunderaser

Dersom man ikke finner en passende medisin hos fastlegen, kan det være et alternativ å skaffe en ‘allergivennlig hund’. Det er noe omdiskutert hvorvidt disse rasene faktisk er allergivennlige, men av erfaring er det gjerne enkelte raser man reagerer mindre på enn andre.

For mer informasjon om allergivennlige hunder, kan man søke etter ‘hypoallergeniske hunder’. Her er noen av de som er oppført:

 • Affenpinscher,
 • puddel,
 • yorkshire terrier,
 • shih tzu,
 • schnauzer,
 • pomeranian,
 • italiensk mynde,
 • greyhound,
 • chinese crested,
 • goldendoodle,
 • amerikansk nakenterrier

Det flere av disse har til felles er gjerne en noe annerledes pels: enten i form av korte hårstrå eller pels som minner noe om ull. Det kan selvsagt være helt tilfeldig, da det er enkelte korthårede raser mange reagerer sterkt på.

I følge lege Ole Teines Gotheim, finnes det hunderaser som flasser og sikler mindre, noe som fører til at de avgir færre allergener. Men dette kommer mye an på det individuelle menneskets immunsystem, sier Gotheim til NRK.

Eksperte mener: ikke skaff hund hvis du er allergisk

Hvis du først har fått et dyr i huset som du er blitt glad i, vil det være vanskelig å kvitte seg med det. Dersom barna dine har pelsdyrallergi, så vil det ikke være i barnas hensikt å gå til anskaffelse av en hund. Barnet trenger ikke nødvendigvis å vise tegn til allergi, men hvis barnet koser hunden så kommer gjerne symptomene frem. Da kan det være greit å vente til barna er voksne, eller vurdere andre kjæledyr inntil videre.

Du kan lese hele artikkelen fra NAAF her.

Til syvende og sist: er du enten en enslig voksen eller et voksent par så vil dere kunne velge dette selv. Hvis barna virkelig har lyst på hund, så kan det være at helseplagene ikke nødvendigvis blir nevnt med en gang symptomer oppstår. Vær i det minste obs på å bringe hjem pelskledde dyr til en familie som sliter med allergi.

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.