Alt du trenger å vite om Staffordshire Bull Terrier

Staff har de senere årene blitt en svært populær hunderase her til lands. I 2017 ble det i Aftenposten omtalt at hunderasen er den mest populære i hovedstaden. Derfor er det viktig å samle sammen, og gi deg som ønsker å vite mer, det du trenger av informasjon før du eventuelt går til anskaffelse av din nye bestevenn.

artikkelen fortsetter under annonsen

Som alle andre hunderaser, passer ikke denne til alle og enhver. Terrieren krever ikke bare omsorg og kjærlighet, men også en real dose mosjon for å få ut energien den har så mye av.

Den er også kjent for å være barnslig og leken, og ikke nødvendigvis en stuegris som bare ligger i ro store deler av dagen. Dette vil variere noe ut fra den enkelte hunden, men dette er generelle trekk som er vanlig å oppgi når man beskriver rasen.

Kort oppsummert
Staff er en leken hunderase livet ut. Den er gjerne omtalt som en familiehund, selv om kamphundinstinktene vil trigges i konfrontasjon med andre hunder. Hunderasen er særlig omtenksom rundt barn, og liker å kjæles og lekes med.

Staff-hunder krever noe mosjon for å trives, så det er viktig at eiere sørger for å holde den i fysisk aktivitet. Med en forholdsvis stor muskelmasse vil alternative former for mosjon være et alternativ. Utenom gåturer kan dra-leker med eller uten tilhørende vekter samt. ulike former for agility være spennende måter for hunden å utfolde seg.

Her har vi skrevet om noen må-ha produkter for den aktive hundeeieren.

Hundene veier vanligvis fra 14 til 18 kg, og har en mankhøyde på 36 – 41 cm.

Staff – en hunderase med en spennende historie

Alle hunderaser har en spennende historie som trolig stammer tilbake til en ulvelignende skapning som tråkket rundt for titusener av år siden. Siden den gang har mennesker tatt hunder og manipulert dem til å passe bedre sine personlige behov.

Hunder har et relativt kort livsløp, noe som gjør at det er mulig å endre en hunderase betydelig i løpet av få generasjoner. Dronning Viktoria (den første) avlet frem hunder som kunne gå til kamp mot større dyr som bjørner og okser. Etter dette ble også allmennheten interessert i disse formene for underholdning.

Oppfostret som kamphunder

Staffordshire Bull Terrier ble fostret frem som kamphunder, for å kunne delta i makabre rottekamper, oksehetsing og hundekamper. Med britenes sterke tilknytting til blodige sporter og veddemål, ble Staffordshire Bull Terrier en naturlig del av denne groteske formen for underholdning.

artikkelen fortsetter under annonsen

Utseende – en mellomstor muskelbunt

Det spesielle navnet nanny dog – barnepikehund – er av ukjent opphav. Det er nok rimelig å tenke at påstanden om at den er særlig barnepikevennlig er en myte. Den passer nok bedre som en selskapshund for relativt aktive mennesker – uavhengig av yrkesvalg.

Utseendemessig er staff en muskelbunt av en hund. Selv tisper bærer mye muskulatur, noe som gjør både hunner og hanner passende til ulike aktiviteter som; trekking, agility og utstilling.

Vekt og størrelse

Vektmessig ligger hunderasen på rundt 14-18 kg. Hannene kan gjerne bli noe tyngre, og hunnene ligger vanligvis i det lavere sjiktet.

Dette gjør at hunderasen klassifiseres som en mellomstor hund. Med relativt korte bein, muskuløs overkropp og et stort hode, er den fremdeles en atletisk rase som fint kan brukes til agility-trening. – Agility? Tenk parkour for hunder.

Det er vanlig å tøye ut muskulaturen, da den i likhet med mennesker og andre dyrearter, har vanlig for å bli noe stivere grunnet den omfattende muskelmassen.

Høydemessig har den gjerne en mankhøyde på 36-41 cm. Med en velbalansert kropp og tykk muskulatur er den sterk for størrelsen.

Staff finnes i flere naturlige farger: rød, sort, hvit, fawn, brindle eller blå. Gjerne i kombinasjon med hvitt.

staffordshire bull terrier valp

Lynne og væremåte

Staff er en energisk og livlig hund med godt humør. Den er middels god på samarbeid og ikke spesielt kjent for hverken lydighet, agility eller som jakt- eller brukshund.

Likevel vil dette komme mye an på eieren, og er du flink til å oppdra hunder vil ikke staff nødvendigvis være en vanskelig rase å få skikk på. Den har dog enkelte naturlige instinkter, og det er svært viktig å la den omgå andre hunder i valpefasen. Dette sikrer at den blir trygg og omgjengelig med andre hunder.

artikkelen fortsetter under annonsen

Viktigheten av fysisk aktivitet

For at hunden skal være blid og medgjørlig, så er det viktig å få den i fysisk aktivitet. Den er ikke naturlig bygd for å kunne løpe i bånd på lengre sykkelturer, da det finnes raser som passer utmerket til slik mosjon. På en annen side er det alltid fint å ta med hunden ut på tur, enten du går i fjell, skog eller andre naturlige turstier.

Ønsker du å la muskelfibrene aktiveres er det en svært sterk rase, og det er mange som trener den ved å la den dra tyngre objekter over en viss lengde. Kjelker med ekstra vekt og lignende er ypperlige måter å la den utløse energien på. Pass selvsagt på at hunden ikke overanstrenger seg, da den ikke nødvendigvis gir seg før kroppen gjør det.

Provokasjon eller truende atferd fra andre hunder

Staff er gjerne en modig – eller dumdristig – hund som ikke gir seg ved provokasjon fra andre hunder. Dette skyldes den naturlige gløden rasen har fra dagene som kamphund. Disse naturlige instinktene kan og bør jobbes med.

Tross kamphundmentaliteten, klassifiseres den som en familiehund. Selv om hver hund er forskjellig, har de aller fleste en forståelse og sjeldent et ønske om å gjøre barn noe vondt. Det stikk motsatte er vanligvis tilfellet. Den er også omtalt som en pålitelig og relativt rolig hund når den ikke er i aktivitet eller trigges til å leke.

Avslutningsvis – en familievennlig hunderase med masse potensiale

En staffordshire bull terrier, gjerne omtalt som staff her til lands eller nanny dog i England, er en energiladd muskelbunt som trenger aktivitet, omsorg og et godt oppvekstmiljø. Man kan gjerne vurdere alternative energikrevende aktiviteter for å mosjonere hunden, noe som er morsomt for både eier og hund.

Det viktigste er at hundeeieren forstår ansvaret det innebærer å eie og sørge for tilfredsheten til en tidligere kamphund. For eiere som velger hunderasen kun på bakgrunn av historien og den fysiske komposisjonen til hunden, kan det være et alternativ å gå for en katt i stedet.

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.