Blå staffordshire bull terrier – genetikk og hårtap

Med tiden blir det større og større etterspørsel av Staffordshire Bull Terrier. Noe vi forstår veldig godt, da denne rasen er fantastisk. De er kontaktsøkende og tillitsfulle, samtidig som de kan være krevende.

artikkelen fortsetter under annonsen

Alle har sine krav og ønsker til hvilken hund de skal anskaffe seg. Det er mye å tenke på når du skal skaffe deg en valp. Dette skrev vi om tidligere her! Kjønn og farge er to av de flere valgene som blir tatt før kjøp. Staffordshire Bull Terrier finnes i flere farger som rød, fawn, svart, hvit, brindle og blå.

De siste årene har det blitt større etterspørsel av farge blå. Dette er en mellomlys gråfarge, ofte helgrå og noen ganger blandet med hvite detaljer på f.eks bryst og snute.

Opprinnelse av fargen blå

Grunnen til at fargen oppstår er at hundene bærer et diluted farge gen i kroppen. Dilusjon betyr rett og slett et gen som gir svekkede farger eller fortynning, i dette tilfellet av svart. Norsk Terrierklubb har tidligere nevnt sin bekymring grunnet stor etterspørsel spesifikt for denne fargen. Ikke fordi fargen er “feil” men på grunn av sykdommene fargen medfører.

Sykdommen CDA

Color Dilution Alopecia (CDA) er en sykdom som bæres spesielt av Staffer i fargen blå, men den er heller ikke sjelden hos andre Staffordshire Bull Terriere. Sykdommen omfatter hårtap hos hundene. Fra hunden er 6 måneder vil symptomer ved CDA bli synlige. Kjennetegn ved sykdommen er hårtap, tynn pels og knekte hårstrå. Sykdommen er i all hovedsak uhelbredelig – men ved uttredelse i tidlig alder vil den kunne holdes i sjakk eller begrenses.

Bør ikke brukes i avl

To foreldredyr i fargen blå bør ikke brukes i avl. Selv om fargen “blå” er en fin farge, er det ikke det beste for hunden. Avl av denne fargen er veldig populært og salget går så det suser – men i etiske omstendigheter er dette noe som burde bli begrenset. Det vil også forsterke sykdommen CDA og kan gi direkte konsekvenser for rasen generelt.

Lær deg oppdretteren

Oppnå god kontakt med oppdretteren. Lær deg foreldredyrene å kjenne, og ikke minst med eventuell sykdomshistorie. Det er større sjans for at valpen er frisk, om foreldredyrene er det og at det ikke finnes noen vesentlige sykdommer hos besteforeldrene. Oppdretter bør alltid kunne opplyse deg om stamtavle, sykdommer og andre ting du lurer på. Les mer om valg av oppdretter her!

artikkelen fortsetter under annonsen

Blå er ikke en sjelden farge!

Til tross hvor selgende annonsen er, så er ikke valper i fargen blå sjelden. Det er ingen grunn til å måtte betale 30% mer for en blå valp, mot en svart, rød eller hvit. Slike oppdrettere kan og bør bli sett på med skepsis. Noen som selger valper ønsker å overbevise potensielle kjøpere om at den spesifikke fargen er veldig sjelden, men det er ikke tilfellet.

Prioriter helse før farge

I en så utsatt rase som Staffordshire Bull Terrier så anbefales det ikke å velge ut i fra eksteriør. Spesielt med helseplagene som kan forekomme med fargen blå. Ha heller fokus på den generelle helsen til foreldre og besteforeldre. Staffen du skal ha vil forhåpentligvis leve et liv uten sykdommer og smerter i 12 år – og da er det viktig å være kritisk, og bruke god tid på å finne den rette oppdretteren som kan tilby den rette hunden for deg.

Følg med på Facebook og oppdrettersider

Velg kanaler hvor du kan innhente mest mulig informasjon, tips og råd. På Facebook er det en lukket gruppe du kan søke om å bli medlem av (Staffordshire Bull Terrier Norge). Her er det 20.000+ medlemmer av alle slag, med lav terskel om å stille spørsmål og dele meninger/tips. Morsomme øyeblikk kan også deles her. Her vil du få en god pekepinn over hvilke oppdrettere du kan oppsøke for å finne din nye bestevenn.

Har du erfaring med fargen blå?

Vi i staffhund.no vil gjerne høre fra deg. Del dine erfaringer og bilder. Det kan godt være at vi publiserer det, med ditt samtykke.

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.