Den optimale vekten til en Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier er en flott hund som er både energisk og livlig. Den liker selskap, å omgås og kjæle med barn, være i fysisk aktivitet og… Kos i form av mat og godbiter. Enkelte ganger kan det bli for mye av det sistnevnte, og der er det vi skal gå gjennom i dag.

artikkelen fortsetter under annonsen

Vekten vil variere noe. Ikke mye.

Den optimale vekten til en staff vil variere noe – gjerne er det snakk om alt fra 11 til 17 kilo. 11-15 kg for hunner og 13-17 kg for hanner. Ribbeina skal ikke være synlige på hunden, da er den undervektig. Kjenner du nesten ikke ribbeina eller ser at buken henger noe lavt, så er det mulig at hunden er for tykk.

Man skal være påpasselig med å skylde på grov beinbygning eller lignende, når målet er at hunden kommer nær en idealvekt. Det er som hos mennesker – en grov beinbygning er gjerne en unnskyldning. Enkelte sliter skikkelig med å gå ned i vekt, og noen sliter med sykdommer som gjør det veldig vanskelig. Men at det skyldes grov beinbygning er en myte.

Er hunden fysisk sett noe større enn de andre, kan man legge til en kilo eller to. Det er viktig å være ærlig med seg selv som eier hvorvidt hunden ser sunn og sprek ut.

Tenk for deg selv: 4 kilo ekstra med fett er ikke mye for en person som veier 80. Dersom mennesker hadde en optimal vekt på 16 kilo derimot… Så er 4 kilo fra eller til en vektøkning på hele 20%. Det er 20% med fett som har potensialet til å bringe ned livskvaliteten til hunden.

Så – hvordan bør slankekuren til hunden være?

Først og fremst – det er ingen slankekur. En slik endring vil være en fullstendig overhaling av livsstilen til hunden. Du trenger ikke å gi den hundekjeks eller snop for hver gang den gjør noe bra.

Når jeg er på arbeid, forventer jeg ikke at sjefen skal dekke på med kjeks for hver gang jeg gjør noe riktig.

Riktig type hundemat

Kostholdet til hunden bør i hovedsak bestå av kvalitetsfôr. Om du velger å kjøpe dette fra en dyrebutikk, matbutikk eller lignende er opp til deg. Bruk gjerne litt lakseolje eller et rått egg i kombinasjon med maten.

(NB: Vi har skrevet om dette tidligere, enkelte mennesker anbefaler IKKE å bruke rått egg i hundematen pga forhindring av vitaminopptak. Det er også flere som anbefaler det. Gjør gjerne opp din egen mening eller ta rådene fra en veterinær du stoler på).

artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lov med en kjeks i blant

Staffen vil ikke negativt påvirkes av å få en hundekjeks en gang i blant. Det er viktig med kos og belønne hunden når den gjør noe riktig. Når staffen går ned i vekt derimot, kan man gjerne prøve å holde antallet godbiter til et minimum. Etter en lengre tur, for eksempel.

Hold hunden i aktivitet!

Hunden forbrenner mer energi ved å røre på seg. Har den et dårlig utgangspunkt så kan man godt ta det rolig i starten. Gå litt lengre turer, kast flere pinner eller lek med den på andre måter så ofte du kan.

Vær selvsagt obs på å overanstrenge hunden, da den skal ligge i et kaloriunderskudd i utgangspunktet. Gir du den svært lite mat i sammenheng med mye tung aktivitet, så vil den sannsynligvis også miste mye muskelmasse. Det er ikke måten å gjøre det på.

Ta det rolig i begynnelsen, og se an humøret og tilstanden til hunden. Er den kvikk, oppegående og fungerer som normalt, så gjør du nok mye riktig.

Hvordan oppnå idealvekten til hunden din

Mindre posjonerte måltider og et minimum av hundesnacks, i kombinasjon med mer fysisk aktivitet, er løsningen på problemet. Du kan gjøre endringene gradvis, og det er nok den beste måten å foreta slike endringer på.

Viktigheten av å opprettholde en sunn vekt i valpestadiet

Når valpen vokser, så er den viktig at den får rikelig, men samtidig ikke for mye, hundemat gjennom oppveksten. Dette sørger for at den får i seg det den trenger, og utviklingen ikke hemmes av dårlig mat eller andre omstendigheter.

Finn ut mer om hva idealvekten til hunden din er gjennom valpestadiet, så slipper du å gå rundt og bekymre deg for om den får i seg for mye eller for lite.

Hva kan overvekt medføre hos hunder?

Livsstilsplager er ikke bare noe som mennesker sliter med.

En overvektig hund vil ha potensialet til å utvikle ulike sykdommer og uheldige helsetilstander. Dette vil være diabetes, leddsmerter, svekket muskulatur, ulike hudsykdommer og en økt belastning på skjelett og indre organer.

Som hos mennesker er det også mulig for hunder å ha en dårlig forbrenning. Dette er sjelden, og ikke nødvendigvis noe som bør stå i veien for at hunden skal kunne holde en idealvekt.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hva kan undervekt medføre hos hunder?

Man skal selvsagt ikke sulte hunden sin. Er ribbeina synlige så får den i seg for lite hundefôr og livsnødvendig næring.

Når hunden er undervektig kan flere mangelsykdommer oppstå. Mangel på vitaminer og mineraler som hunden trenger for å leve et godt liv. Det er også slik at dersom hunden ikke vil spise, er det trolig snakk om underliggende sykdommer. Ikke nødvendigvis kritiske sykdommer, men vi vil likevel anbefale å ta turen til dyrlegen for sikkerhets skyld.

Det at hunden spiser lite er gjerne ikke eierens skyld. Enkelte hunder har lett for å spise lite i valpestadiet, og da kan man gjerne kombinere med gode hundesnacks en gang i blant. Variere kosten, prøve nye ting eller gå tilbake til det som fungerte. Husk at hundesnacks skal komme i tillegg til kvalitetsfôr.

Vi er ildsjeler som er oppriktig interessert i rasen. Men vi er ikke veterinærer, og anbefaler å følge deres råd angående helserelatert informasjon.

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.