Farlige godbiter! Kan hunden spise disse matvarene?

Det finnes enkelte matvarer som hunden bør holde seg unna fullstendig. Så er det også enkelte matvarer som hunden kan spise i moderasjon, eller med enkelte tilpasninger.

artikkelen fortsetter under annonsen

I denne artikkelen vil vi gå litt nærmere inn på hva matvarene kan gjøre med hunden din. Det er også viktig å påpeke at vi i Staffhund ikke er veterinærer, og det er ofte lurt å lytte til veterinærens anbefalinger.

Egg – er det farlig eller ikke?

Noen sier ditt, andre sier datt. Vi er ikke veterinærer eller ernæringseksperter, men det er veldig sannsynlig at ett egg om dagen vil være bra for hunden.

Dette er basert på alle artikler vi har lest om temaet. Egg inneholder massevis av vitaminer og mineraler, noe som kommer dyret til gode.

Grunnen til at det er omdiskutert, er på grunn av et protein som finnes inne i eggehviten. Dette kalles avidin, og hemmer funksjonen av vitamin B7. Med eggehvite i kombinasjon med plomme, vil man derimot være mye sikrere.

Du kan også koke eller varmebehandle egget på en annen måte for å være helt sikker.

Holder du deg kun til ett egg eller to om dagen, og koker det hvis det blir en daglig rutine, så har du nok alt på det rene.

Konklusjon: ikke gi hunden din eggehvite, varmebehandle egget for å være helt sikker

Er banan giftig for hunden?

Vi finner ikke noe som tyder på at banan er giftig for hunden. Det er dog et vanlig spørsmål som tikker inn, vi er uvitende til hvorfor.

artikkelen fortsetter under annonsen

Sjokolade

Hunder skal ikke spise sjokolade. I sjokolade finnes det et stoff som heter teobromin, som hunden reagerer svært dårlig på. Får man ikke hunden raskt nok til veterinær for tømming av magesekk, vil hunden i verste fall dø av sjokoladeforgiftning.

Konklusjon: ikke gi hunden sjokolade

Druer og rosiner

Trykker hunden i seg en neve av druer eller rosiner, så kan det lede til nyresvikt. Dette har skjedd med flere hunder, og er derfor noe man helt enkelt stryker ut fra listen over ting å spise.

Så vidt vi vet har man enda ikke funnet noe svar på hva det er i druer og rosiner som hundekroppen reagerer såpass sterkt på. Det er mulig at det er virkestoffer fra sopp.

Konklusjon: ikke gi hunden din druer og rosiner

Andre matvarer som kan være skadelig for hunden din

Nedenfor har vi presentert en rekke matvarer og forklarer litt om hva de kan gjøre for hunden din. Det er ikke nødvendigvis at alle av punktene på listen må holdes unna fullstendig, men det er en grei oversikt som du kan bruke som en referanseliste.

Alkohol og bolledeig

Kanskje ikke noe du vurderer å gi hunden din med det første, uansett. Alkohol kan føre til forgiftning, koma og død. Bolledeig kan ha den samme effekten, på grunn av gjæren.

Konklusjon: null akevitt og bolledeig på hunden denne julen

Avokado

Avokado – kan være – farlig for dyr i større mengder. Avocado er i likhet med egg også noe omdiskutert, selv om det inneholder giftstoffet Persin. Det kan derfor være like greit å frastå frukten fullstendig.

Beinrester

Selv om det er vanlig å gi beinrester til hunden, kan det være skadelig på både magesekk og tarm. Beina kan sette seg fast og føre til bettenelse, oppkast og diaré.

Løk og hvitløk

Både løk og hvitløk frarådes å gi til hunden. Hunden kan få skader på blodcellene, selv etter lite inntak av disse løkene.

artikkelen fortsetter under annonsen

Meieriprodukter

Kan gi diaré til enkelte hunder. Vi tror at dette er et større problem hos katter, så her må man prøve og feile for å se hvordan hunden reagerer.

Medisiner

Dette bør være ganske åpenbart for de aller fleste. Spør gjerne dyrlegen en gang eller to for mye. Dette gjelder også når den er under medisinering – ta kontakt med dyrlegen når du er urolig for hundens tilstand.

Sopper og nøtter

Noen hunder reagerer dårlig på enkelte sopparter, og enkelte typer nøtter. Av nøtter er det gjerne valnøtter og macadamianøtter som forårsaker problemer. Nøtter kan skade nervesystemet og musklene til hunden, og noen sopparter forårsaker sirkulasjonssvikt. Dette gjelder i hovedsak sopparter som også er giftige for mennesker.

Xylitol

Brukes i tyggegummi og noe godteri som en erstatning for sukker. Kan føre med seg lavt blodsukker, leversvikt og i verste fall død. Hos mennesker er det kjent som et lakserende middel, ved store inntak.

Akutt veterinærhjelp

Har dyret spist noe farlig, eller er du bekymret over noe du kan ha matet hunden?

Ta kontakt med gifttelefonen: +47 22 59 13 00.

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.