Kjeder hunden seg? 36 oppgaver og aktiviteter for den firbeinte!

Det er viktig å trene og aktivisere hunden. Som en hund er det gjerne vanskelig å ta turen til en kino eller et treningssenter på egenhånd. Det krever gjerne noe fra eieren å komme på nye ideer og ting å gjøre med den firbeinte. Derfor har vi satt sammen en liste over en rekke aktiviteter og ting du kan gjøre med hunden din.

artikkelen fortsetter under annonsen

1. Lære hunden et nytt triks

Det finnes en hel rekke triks du kan lære hunden din. Et lite tips er å alltid ha en godbit eller to tilgjengelig, spesielt i innlæringsfasen. Noen nyttige kommandoer:

  • Sitt – svært nyttig i mange ulike situasjoner for hundeeiere.
  • Gi labb – et lite triks som de fleste hundeeire er ivrige på å lære den firbeinte.
  • Dekk / Legg deg. Man kan også lære hunden opp til å legge seg på et fast sted.
  • Rull rundt – en klassiker blant hundeeiere.
  • Finn *noe* – lær hunden din opp til å finne en gjenstand.
  • Bli! – lær hunden opp til å fortsatt sitte eller ligge når du går unna.

2. Leke gjemsel

Hunder kan lære så mangt, men det er fremdeles slik at enkelte hunderaser har lettere for å fatte interesse, og lystre nye kommandoer. Det kommer selvsagt også an på den spesifikke hunden. Begynn leken ved å si: «sitt – bli!». Deretter gjemmer du deg en relativt enkelt plass for hunden å finne deg, for deretter å rope «finn!». Det tar gjerne ikke lang tid før den firbeinte lystrer også denne kommandoen.

3. Ta med hunden din på en fjelltur

Husk vann og mat! Ta med hunden på en lengre fjelltur, hvor dere opplever Norges uberørte fjellområder på egenhånd.

4. Ta turen innom en hundepark

En hundepark eller et lignende samlingssted for hunder, er en effektiv måte å sosialisere hunden på. Her kan den treffe nye venner, og kanskje finner også eieren en person med lignende interesser.

5. Lær hunden navnet på lekene sine

Det kan være morsomt å kalle lekene til hunden sin menneskenavn. Rop ut «Finn Roar!» så løper hunden og finner en utslitt ball. Det kan også være et morsomt party-triks, når en person med navnet Roar er tilstede.

6. Apport! En vanlig og fin måte å holde hunden aktiv på

Vi kan ikke lage en liste over hundeaktiviteter, for deretter å unnlate «apport». Denne leken daterer trolig tilbake hundrevis av år, og er en flott måte for både hund og eier å få rørt seg på. Kast gjerne en frisbee eller boomerang for å friske opp leken noe.

7. Svøm med hunden

Ved gradvis tilvenning av vann, så vil de fleste hunder være med på bading – før du vet ordet av det. Svømming er veldig bra for muskulaturen, da man bruker mange muskler som sjelden blir aktivert ved daglige gjøremål. Bruk gjerne en tilpasset redningsvest hvis det er noe krevende forhold.

artikkelen fortsetter under annonsen

8. La hunden jobbe for godbiten!

Sitt! Ligg! Rull rundt! Bli! Er alle gode grunner for en godbit. Men du kan også aktivere den ytterligere, ved å trene den opp til å løpe rundt huset e.l. for å få en godbit. Flere og flere setter også opp tilpassede løpebaner for hundene sine. Bruk kreativiteten og finn på noe som passer fint for både deg og hunden.

9. Godbit på nesen

Sitt! – Plassér en godbit på nesen til hunden – Bli! – vent noen sekunder for deretter å si – Værsågod!. Hunden lærer seg både å fokusere og trener tålmodigheten. La den gjerne sitte rolig en god stund før du lar den firbeinte få godbiten.

10. Sett hunden i arbeid!

Morsomme klipp deles stadig vekk på nettet. Særlig videoer av dyr i aksjon. Her ble vi inspirert til å sette opp et punkt som er noe åpent for tolkning. Tren hunden til å slå av en lysbryter som ligger nærme gulvet, eller få den til å hente spesifikke ting du trenger fra tid til annen. Hent Roar! Så finner hunden gjenstanden du har tilegnet navnet Roar.

11. Finn godbiten!

Morsom og enkel hjernetrim for hunden. Få den til å sitte helt rolig. Plassér deretter godbiter rundt i huset, og når du er ferdig kan du si «Finn godbiten!». En morsom lek som både du og hunden vil tjene på.

12. Overnatte på et hundehotell

I disse moderne tider finner man hotell som er spesielt tilegnet hunder. Her kan hunden få spa-behandling, omgås andre hunder, og overnatte i noe luksuriøse omgivelser. Når du skal på ferietur kan dette også være et alternativ til kennel, hvis lommeboken tillater det.

13. Terrengløp

Få hunden til å løpe en runde rundt i relativt krevende terreng. Dette kan gjøres i en skog, en spennende hage, eller et offentlig område.

14. Ta med hunden på roadtrip!

Spenn fast hunden, tut, og ta den med på tur! Enkelte firbeinte har lettere for å bli reisesyke enn andre, men dette må man se an for den individuelle hunden. Ta enkelte forehåndsregler hvis du skal ut av landet, da det er strenge regler på dette. Innenlands kan du tute og kjøre hvor du vil.

15. Andre former for agility-trening

Det trenger ikke å være et terrengløp for at hunden skal løpe rundt og ha det morsomt ute. Agility kan gjerne kreve noe utstyr, men er man kreativ og handy så vil man enkelt kunne få stelt i stand noen enkle treningsmetoder. Spenst og balanse kan man enkelt få til ved hjelp av noen planker, paller, drill og noen skruer. Ønsker man å gjøre det skikkelig, så har vi skrevet mer om dette under punkt 35.

artikkelen fortsetter under annonsen

16. Se på hundefilmer

101 Dalmatinere er en klassiker! Se hvordan hunden blir påvirket av det som foregår på skjermen. Enkelte har en svært avslappet holdning, mens noen hunder uler og skriker når de ser andre firbeinte på tv-skjermen. Det kan være en veldig morsom måte å tilbringe litt kvalitetstid på.

17. Dra-leker

Er hunden sterk? Krever den kanskje noe annet enn vanlige former for mosjon? Da kan dra-leker være tingen. Det krever i utgangspunktet ikke noe mer enn et robust dra-tau, men her kan man selvsagt la kreativiteten flyte fritt.

18. Hundeyoga, også kalt doga

Hvis det ikke er et rikt tilbud på hundesysler der du bor, som gjerne er tilfellet på mindre steder, så kan selvkomponert hundeyoga være et alternativ. Kjøp en treningsmatte, og la hunden bli en del av yogarutinen. Man finner mange gode instruksjoner på hvordan man kan gjøre dette. Et enkelt bildesøk på Google vil presentere en hel rekke posisjoner man kan prøve. Youtube er også en god kilde for informasjon.

19. Delta på lokale hundesamlinger

Dressurkurs er svært konstruktive, og vil være en fin måte å bruke tid med hunden din. Kjenner du noen med hunder? Finnes det Facebook-grupper med hundeeiere i lokalområdet? Ta initiativet selv til å invitere bekjente, eller heng deg på en gjeng som treffes med hundene sine. Det er viktig at hunden får ulike stimuleringer, og sosialisering er godt for både deg og hunden.

20. Ta med hunden på båttur

Kast på en redningsvest og seil til sjøs! Noen hunder liker veldig godt å tilbringe noen timer ute på vannet, og båter er som kjent et fint fremkomstmiddel over våte arealer. Ankre båten ved en spennende strand eller en sjenert øy, og bruk noen timer der ute med bading og grilling. Den gyldne regel: hunder liker pølser.

21. Kjøre cabriolet

La hunden få lufte seg – på utradisjonelt vis! Det er ikke bare eieren som er opptatt av biler, hunder vet også å sette pris på spennende kjøredoninger. Spenn hunden fast på en trygg måte, og sørg for at begge kjører rundt med tungen i luften.

22. Ta med hunden på camping-tur!

Ta turen på fjellet, og sett opp et telt eller plasser campingvognen et passende sted. La den leke seg fritt, fyr opp et bål og ta en tur til et nærliggende vann. Det er både naturnært og koselig – mye gøy kan se skje på slike turer!

artikkelen fortsetter under annonsen

24. Ta med hunden på skitur

Skal du ut på ski, i skog og li? Da med hunden, da vel! Dette punktet passer spesielt godt til firbeinte med en rik pels. Se an temperaturen, og hvordan hunden din takler kalde dager før du legger ut på tur.

25. Strand og badeliv!

Kast på deg sombreroen, fyll på med solkrem og ta turen til et nærliggende vann! Vær obs på at enkelte ikke er like glade i hunder som du er, så se gjerne an stemningen før du setter deg rett ved en barnefamilie – som eksempel. Det er ikke deres feil at de er kalde og hjerteløse mennesker, så ta hensyn og hold litt avstand. Husk å ta med rikelig med vann!

26. Arranger en hundefest!

Kontakt alle venner og bekjente som har en hund, og samle disse til et skikkelig festmåltid. La hundene løpe rundt og leke, og sett i gang med aktiviteter. Husk: ingen alkoholholdig drikke på hundene!

27. Hvor lenge kan du holde hunden over hodet?

– eller lignende leker. Dette punktet ble først lagt til som gøy, men man kan ha det mye morsomt med en hund. Løft og lek med hunden, så finner dere plutselig på noe morsomt sammen.

28. Ta med hunden på fisketur

Hunden koser seg når den får være med på ulike aktiviteter. Med rolige hunder kan stemningen være tilstede for å fiske med dupp, og er hunden energisk så kan det være greit å fiske med spinner.

29. Lydighetstrening

Det trenger ikke nødvendigvis å være så enkelt som «Sitt!», «Gi labb!» eller «Dekk!». Utforsk ulike alternativer, og tren hunden til å bli en lydig og pålitelig hund. Tålmodighetsprøver kan være gode metoder som bidrar til å gjøre hunden lydigere.

30. Arrangér en hunde-date!

Fikk den firbeinte øyne på en lekkerbisken ute på tur? Ta kontakt med eieren, og hør om det kan være interessant med en hunde-date. Dette kan selvsagt tolkes feil, og et alternativ vil være å kontakte venner og familie som også er hundemennesker. La hundene leke mens de voksne spiser noe godt til kaffen.

31. Ta med hunden på løpetur

Avhengig av hundens fysiske tilstand, så kan den daglige gåturen gjerne gjøres om til en løpe- eller sykkeltur. Spenn på nødvendig sele eller halsbånd, og legg ut på spring!

artikkelen fortsetter under annonsen

32. Sett opp et barnebasseng

Blir bassenget ødelagt, skittent eller veldig hårete, vil det ikke være dyrt å erstatte hverken bassenget eller vannet. Et barnebasseng kan også være en fin måte å la hunden tilvenne seg vann på kroppen, da den ikke nødvendigvis trenger å svømme i det. Fyll opp med litt vann så kan den det også!

33. Sett hunden på et akebrett

– og send den nedover den bratteste bakken du finner! Neida, du kan gjerne sitte bakpå og la hunden oppleve en aktivitet som mennesker har gjort i hundrevis av år. En morsom og aktiv måte å tilbringe en vinterdag! Man brenner også masse kalorier av å løpe opp bakkene for hver tur.

34. Lag egne leker for hunden

Du er eieren, og du vet hva hunden din liker. Har du en liten oppfinner i deg? Ta i bruk gamle leker eller sett sammen noe helt særegent. Husk at mindre biter kan falle av og kvele den firbeinte. Sett sammen noe som 1) ikke faller fra-hverandre eller 2) noe som ikke vil kvele hunden hvis løse deler faller av. Leker av tau og stoff er som regel tryggere enn objekter laget av mindre plastdeler.

35. Gjør det selv: agilitybane

Bruk en helg eller et par feriedager på å lage en agilitybane! Bruk treverk du har liggende, dekk, tau, europaller, kjetting, sponplater, plast eller stål for å sette opp en konstruksjon som holder. Kjøp et brukt huskestativ og lag noe spennende av det. Mange muligheter – og lag gjerne noe som holder din egen kroppsvekt. For da er det mye morsommere!

36. Gi hunden en spa-behandling!

Hundehoteller har dukket opp mange steder rundt om i landet. Enkelte hundefrisører og kenneler tilbyr ulike former for massasje og behandling av den firbeinte, noe som kan være en fin gave å gi til hunden din. Her kan de som regel stelle med hår, klippe klør og gjøre mye annet du måtte ønske. Ta kontakt med en lokal bedrift som tilbyr slike tjenester, og book en time!

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.