Norges mest populære hunderaser – Topp 15

Vi i Norge er veldig glad i hundene våres, og i de fleste tilfeller blir de heldigvis behandlet som et verdig familiemedlem. Her til lands er det i dag registrert 250 forskjellige hunderaser, men på verdensbasis finnes det hele 900 forskjellige raser. Noen hunderaser er også ulovlig i Norge, og det har vi allerede skrevet et innlegg om her.

artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn elsker de firbeinte, og nesten 40% av alle husstander i Norge har et kjæledyr. Katter og hunder topper listen, og det finnes i overkant 400.000 hunder i Norge. Dette tilsvarer 1,2 hunder per familie.

Det er imidlertid noen hunderaser som er mer populære enn andre. Folk har forskjellige kriterier når de vil ha hund og hos mange er det dressur, oppførsel og utseende som kan være de mest avgjørende faktorene. Noen hunderaser er mer lettrent enn andre, og derfor egner seg som familiehund i en hektisk hverdag. Noen hunder krever litt mer kustus og oppfølging (som vår kjære Staff), men som også blir en fantastisk familiehund.

Norges mest populære hunderaser (Topp 15)

 • Nr. 15 – Irsk Setter

  Irsk Setter, Rød Setter eller “Verdens vakreste fuglehund” som mange vil betegne rasen som. Dette er en ren jakthund, som typisk bruksområde er den egnet for å jakte storfugl.
  En frisk og sunn hunderase, som passer ypperlig som familiehund. Hunden er forholdsvis aktiv og er ikke noen typisk sofahund, dens sterke jaktinstinkt og med trangen til å løpe og utforske bør hunden ha eiere som kan oppfylle dens krav om aktivitet.

Opprinnelse: Hunden har opprinnelse fra Irland på 1800-tallet.
Vekt: 24-29 kg
Levealder: 12-15 år

 • Nr. 14 – Shetland Sheepdog

  Shetland Sheepdog, eller Sheltie – som de også blir kalt. Dette er en populær hunderase, som har en veldig praktisk størrelse. Hunden er opprinnelig avlet som en gjeterhund, som sauer og fugler samt varsle når det kommer fremmede på gården. Hunden kan også i dag, som en ren familiehund vise tegn til gjeting og en del bjeffing.

Opprinnelse: Hunden har opprinnelse fra Shetlandsøyene.
Vekt: 5-12 kg
Levealder: 12-13 år

 • Nr. 13 – Jack Russell Terrier

  Jack Russell Terrier er en tøff og robust hund. Den ble avlet til å være en liten, rask og sterk hund – og som kunne krype ned i revehi for å jage ut rever. En liten entusiastisk hund med stor personlighet, og veldig utholdende. Terrieren kan være noe sta, så en konsekvent oppdragelse fra tidlig alder vil være nødvendig. Med rett oppdragelse er dette en veldig fin hund å ha i hus for store å små.

artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelse: Stammer fra England på 1800-tallet
Vekt: 5-8 kg
Levealder: 13-16 år

 • Nr. 12 – Pomeranian

  Liten og praktisk hund som stammer fra Spitzen fra Tyskland. Energisk og tillitsfull til sine eiere. Den har stor tro på seg selv, og vil kunne si greit i fra til andre hunder den støter på – uavhengig av størrelse. Med dens høye intelligens vil Pomeranian være godt egnet til diverse øvelser hvor den kan bruke hodet. Hunden klassifiseres spesielt til å være en god partner i agility. De er også lett-trente noe som også gjør den til en svært populær hunderase i de norske hjem.

Opprinnelse: Nord-vest Polen / Nord-øst Tyskland
Vekt: 2-4 kg
Levealder: 12-16 år

 • Nr. 11 – Cavalier king charles spaniel

  Liten og energisk familiehund, med majestetisk tilnærming og oppkalt etter King Charles.
  Hunden omtales som en barnevennlig hund med sin lekenhet og kjærlige utstråling.
  Hunden kan være en tøffing og ikke minst sta – så en konsekvent dressur vil gjøre deg og din familie en tjeneste. Ellers er dette en fin og trofast firbeint venn å ha i hus.

Opprinnelse: England
Vekt: 5-9 kg
Levealder: 9-14 år

 • Nr. 10 – Bichon havanais

  Hunden omtales som “Cubas Nasjonalhund”. Lydig og energisk hund med et godt humør og er alltid klar til å leke. Dette er en lydig hund som har lett for å lære. Den knytter seg veldig til familien sin og egner seg godt til selskapshund/familiehund. Hunden liker og bruke hodet og krever en del mental stimulanse. Vi har tidligere skrevet et innlegg og mental trening for hund, og kan leses her!

Opprinnelse: Cuba
Vekt: 4-7 kg
Levealder: 13-15 år

 • Nr. 9 – Cocker Spaniel

  Opprinnelig avlet frem for jakt av fugl, og annen jakt i form for småvilt. I dag blir den ikke like hyppig brukt innenefor jakt, og betegnes mer som en ren familiehund. Dette er en generelt populær hund over hele verden. Hunden har lett for å bjeffe når den lurer på sine omgivelser på avstand, men ellers en glad og livlig hund som tar for seg ny lærdom lett som en lek.

Opprinnelse: England
Vekt: 12-16 kg
Levealder: 12-15 år

 • Nr. 8 – Gordonsetter

  Gordon Setter er en eksemplarisk og typisk jakthund. Hunden brukes mye på jakt av små- og storfugl. Rasen er kjent for sin gode “arbeidsmoral” og en stor utholdenhet – noe som krever en eier som er likedan og kan tilby turer i skog og mark og generelt mye av tiden sin. Med en hund som er i balanse med mental og fysisk aktivitet er dette en god og trofast familiehund.

Opprinnelse: Skottland
Vekt: 20-36 kg
Levealder: 10-12 år

 • Nr. 7 – Labrador Retriever

  Labrador Retriever er en veldig populær hunderase i de norske hjem. Dette er en hund som er som poteten – og kan brukes til mye. Den har blant annet en eksepsjonell luktesans, som resulterer i at den ofte blir brukt til søkshund og kan lukte seg frem over lange distanser. Den er en lettrent hund som passer bra til forskjellige lydighetsøvelser og agility. Med dens evne til å apportere og bære, brukes den ofte i jakt for å hente inn dyrene som har blitt felt. Hunderasen passer godt med barn, og er med dette en perfekt familiehund.

artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelse: Skottland
Vekt: 20-45 kg
Levealder: 10-14 år

 • Nr. 6 – Schäferhund / Schæferhund

  Lettlært og intelligent hund med stor tilknytning til sine eiere. Dette er opprinnelig en tysk gjeterhund. I dag brukes den ofte som en arbeidshund av politiet og i forsvaret. Her har den ofte arbeid som søkshund og narkotikahund. Med dens villighet og trang til å bruke hode og kropp trenger denne mental og fysisk stimulanse, og er ikke egnet som en sofahund. Med god dressur og hunden sine krav oppfylt er dette en kjær og trofast hund som passer til de fleste hjem.

Opprinnelse: Tyskland 1800-tallet
Vekt: 22-40 kg
Levealder: 9-13 år

 • Nr. 5 – Norsk Elghund

  Norsk Elghund, også kalt norges nasjonalhund. Dette er en av få hunderaser med opprinnelse fra Norge og er brukt som jakthund. Hunden har en kvadratisk form på hodet, og krøll på halen. Hunden har aktivt blitt brukt til jakt av elg. Den er veldig selvstendig, og vil i de aller fleste tilfeller aldri bli 100% lydig.

Opprinnelse: Norge
Vekt: 22-25 kg
Levealder: 12-15 år

 

Fotografiert im September 2004

 

 • Nr. 4 – Golden Retriever

  Lettlært og intelligent hund med stor tilknytning til sine eiere. Dette er opprinnelig en tysk gjeterhund. I dag brukes den ofte som en arbeidshund av politiet og i forsvaret. Her har den ofte arbeid som søkshund og narkotikahund. Med dens villighet og trang til å bruke hode og kropp trenger denne mental og fysisk stimulanse, og er ikke egnet som en sofahund. Med god dressur og hunden sine krav oppfylt er dette en kjær og trofast hund som passer til de fleste hjem.

Opprinnelse: Tyskland 1800-tallet
Vekt: 22-40 kg
Levealder: 9-13 år

 • Nr. 3 – Engelsk Setter

  Antakeligvis røtter fra England så tidlig som på 1500-tallet, og er ansett som den eldste fuglehunden noen gang. Dette er en kjær og snill familiehund som er veldig tålmodig. Dette er en veldig lærevillig hund og er enkel å lære opp til å bli en god jakthund. Hunden har et ganske stort behov for mental og fysisk aktivitet og passer dårlig for eiere som er ute etter en “passiv” hund.

Opprinnelse: England
Vekt: 15-25 kg
Levealder: 10-12 år

 • Nr. 2 – Engelsk Staffordshire Bull Terrier

  Dette er kanskje ikke så overraskende – vår favoritt. Staffordshire Bull Terrier / Staff er en Engelsk rase som på 1800-tallet ble avlet opp som kamphund og andre blodsporter. De er kjent for å være snille og trofaste mot mennesker men kan være dominante og aggressive mot andre hunder. Med konsekvent oppdragelse, og sosialisering med andre hunder og dyr fra tidlig alder er dette en perfekt familiehund som er kjent for å være spesielt glad i barn.

artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelse: Staffordshire, England
Vekt: 12-18 kg
Levealder: 12-14 år

 • Nr. 1 – Border Collie

  Border Collie er norges favoritt-hund. Lett og hendig rase, med gjeterinstinkt og vilje til å lære. En brukshund på mange områder. Hunden krever eiere som skal bruke hunden for det den er ment som. Om det er som arbeidshund innen gjeting, eller lydighet som agility, sporhund eller lignende. Hunden krever mye aktivitet både fysisk og mentalt. Med disse kravene oppfylt er dette et flott familiemedlem.

Opprinnelse: England og Skottland
Vekt: 12-18 kg
Levealder: 12-14 år

 

Takk for at du leste innlegget vårt. Hva er din favoritt-hund?

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.