Ny bestevenn? Hvordan du finner den rette hundekennelen

Når du skal finne en ny bestevenn, er det viktig å finne en hundekennel eller -oppdretter som du stoler på. Her vil vi gå litt dypere inn i hva en hundekennel er, hvordan de drives, og til slutt hvordan du kan gå frem for å velge riktig kennel.

artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være greit å undersøke det eksisterende tilbudet, og finne ut av hvilke kenneler og oppdrettere du har å velge mellom. Det er viktig å dekke hundens behov i valpestadiet. Dette kommer som følge av god næring og omsorg, nødvendige vaksinasjoner og fysisk aktivitet.

Det er selvsagt ikke slik at hundeoppdrettere er perfekte mennesker, men man bør strebe etter å finne kenneler som tar ansvar og bryr seg om dyrene sine.

Hva er en hundekennel?

Man skiller gjerne mellom to typer hundekennel, hvor den ene er et hundepensjonat og den andre driver med målrettet hundeavl.

Kennel i form av et pensjonat

Hundepensjonater finnes det mange av, plassert rundt om i store deler av landet. Disse er svært sjelden rasespesifikke, og tar gjerne vare på hunden din når du er ute på reise. Et annet ord for hundepensjonat er hundehotell.

Hundepensjonater tilbyr ofte tilleggstjenester som hundebad, klipp og massasje.

Kennel i form av en hundegård

En hundegård driver med målrettet avl av hunder. Disse er gjerne rasespesifikke, og oppdrar hunder de første ukene eller månedene av dyrets levetid.

Siden disse menneskene tar vare på valpen helt frem til den finner en passende eier, så bør kennelen oppdra hundene på en etisk måte og vite hva de driver med.

artikkelen fortsetter under annonsen

Ting å tenke på før du velger kennel

De aller fleste bryr seg om dyrene sine

Det er mye arbeid å oppdra hunder. Valper krever sitt, og det er sjelden at ansatte ved en kennel går inn i yrket kun med hensikten om å oppnå en økonomisk gevinst.

Hundekenneler er det ikke så mange av, og de ansatte er gjerne lidenskapelig opptatt av hunder.

Kennelen driver med profesjonell dyreavl

Flere ansatte ved kenneler har dyreavl som fulltidsjobb. Det er derfor ikke unormalt at de gode kennelene tar godt betalt for valpene sine. Man skal selvsagt ikke blakke seg helt for å kjøpe en hund, men det er viktig å se verdien av at valpen er oppdratt i et sunt miljø, med mennesker som vet hva de driver med.

Før man forhåndsdømmer en kennel…

Så kan det være greit å ta en telefon eller treffe dem ansikt til ansikt, for å se hvordan de behandler dyrene. Der er ikke nødvendigvis slik at et par uheldige bilder, eller én negativ kommentar, bør hindre deg om du finner en valp du er interessert i å kjøpe.

Det mennesker har til felles med dyrene, er at vi er alle forskjellige. Den negative kommentaren kan gjerne komme av en uoverensstemmelse mellom kennel og kjøper, og de uheldige bildene kan være tatt under spesielle omstendigheter.

Spørsmål du kan stille til oppdretteren

Det finnes mange spørsmål du kan stille en hundekennel.

Du er sikkert interessert i å vite mer om kennelen, hvordan de jobber og stille andre spørsmål du er genuint interessert i. Så kan du la eieren snakke og lytte til det vedkommende har å si. Mennesker er ofte flinke til å snakke om seg selv, så man kan lære mye av å lytte til andre.

Mentalt og fysisk

Det er viktig å finne ut av hundens mentale tilstand, helsen til den øvrige familien og hvorvidt den har omgått andre hunder. Er du interessert i utstillinger eller bedrive andre aktiviteter, kan det være greit å få avklart hvordan den fremstår rent fysisk.

Chip og vaksine

Det er også viktig å spørre hvorvidt den har blitt chippet eller mottatt vaksine. Spør etter helsetilstanden og lynnet til moren og faren, og om det finnes sykdommer hos andre valper fra kullet.

Kennelens erfaringer med rasen

Man bør vite en god del om rasen før man velger å gå for en hund, men det kan være greit å stille flere spørsmål for å finne ut av hvilke sykdommer oppdretteren har opplevd med samme rase. Eventuelt ting som kan oppstå, slik at du er forberedt.

Dette kan særlig være fint hvis du fremdeles er usikker på hvilken rase du ønsker å gå for.

artikkelen fortsetter under annonsen

Still spørsmålene du lurer på

Det er viktig å stille spørsmål, og still heller noen for mye enn ett for lite.

Useriøs oppdretter eller hundekennel

Det finnes selvsagt useriøse oppdrettere. Vi har skrevet et helt innlegg om hvordan du kan luke ut useriøse aktører: Les innlegget her!

Valg av kennel

Se på markedet

Før du velger kennel, bør du se på hvilke muligheter som finnes. Finnes det et stort utvalg vil det være enklere å kontakte flere av de interessante på listen. Husk at det er mange som ønsker å kjøpe valper fra seriøse oppdrettere, så prisen vil gjerne ligge rundt eller rett over gjennomsnittsprisen på tilsvarende hunder.

Bilder og oppgitt informasjon

Er det helt åpenbart at dette er et sted å styre unna, så bør du sannsynligvis gjøre det. Det kan selvsagt være mennesker med dårlige skriveferdigheter som også tar bilder:

Ta derfor kontakt selv om opplegget virker useriøst ut fra annonsen, men still spørsmål og vær noe kritisk før et eventuelt møte.

Stiller kennelen deg spørsmål?

En seriøs kennel vil ønske at valpen får et trygt og godt hjem. Svar på spørsmålene de stiller med et smil, og vær ærlig med dem. Du kan også stille spørsmål, uansett hvor ‘dumme’ de er, da dette viser lærevilje og engasjement.

Venner, bekjente og diskusjonsforum

Kjenner du noen, eller ser du at noen diskuterer ulike kenneler? Da kan man gjøre seg et inntrykk i hvordan de håndterer andre besøkende. Du kan gjerne være noe skeptisk til svarene hos både venner og diskusjonsfora, siden alle har dårlige dager.

Pris på valpene

Hundekenneler som driver med profesjonell oppdrett vil gjerne ligge rundt, eller rett over, gjennomsnittsprisen på hunder av samme rase. Dette er ikke tiden å være kritisk, da valpen vil for deg være tilnærmet uerstattelig i løpet av få år.

Still gjerne spørsmål rundt prisen hvis de er svært drøye i forhold til andre. Det kan være interessant å høre hva de gjør annerledes for å kunne prise seg på denne måten. Særlig interessant vil dette være for mennesker med planer om å reise på utstillinger og lignende.

artikkelen fortsetter under annonsen

Oppsøk flere oppdrettere og kenneler

All kunnskap er god kunnskap. Noe i den duren. Oppsøk flere kenneler, hvis det lar seg gjøre, og gjør deg opp en mening på hvordan disse bør drives. Du trenger ikke å si det til dem, men da får du et godt innblikk i hvordan de kan og bør drives.

Vær dog obs på at selv om kennelen er dårlig stilt, eller ikke har mye av det samme tilbudet, så kan de være minst like gode på oppdrett.

Se om oppdretteren er medlem av Norsk Kennel Klubb

Norsk Kennel Klubb har en oversikt over medlemmene sine – dette gjelder alle raser. Om oppdretteren er oppført her vil det være en ekstra kvalitetssikring. Det kan likevel være at de ikke gjør alt etter boken, så vær fremdeles litt skeptisk til alle kennelene du kontakter.

For Staffordshire Bull Terrier finner du medlemmene oppført her:
https://norskterrierklub.no/raser/staffordshire-bull-terrier/oppdrettere-19/

Vi ønsker deg lykke til med valg av valp!

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.