Pris på staff – og hvordan luke ut useriøse aktører

Det skal koste å være kar, sies det. I de aller fleste tilfeller er det dessverre slik at man må belage seg for å betale noen ekstra kroner for å være sikret en valp med en fin ‘stamtavle’.

artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare for mennesker som liker å stille ut dyrene sine på ulike stevner at det er viktig å tenke på stamtavlen. Det å bruke tid på å finne den rette valpen kan spare deg mye tid, energi og tunge dager.

Dessverre er det også slik at det er mange som oppdrar hunder kun for å få en økonomisk gevinst ut av det. Derfor er det viktig at menneskene du kjøper hunden fra viser forståelse for rasen, men også bruker tid på å velge den rette kjøperen. Det er i all hovedsak et godt tegn.

Kort oppsummert
Prisen bør ikke være en avgjørende faktor når du skal velge en ny bestevenn. Valg av kennel eller oppdretter bør være den viktigste delen av prosessen, slik at du har gjort det du kan for å sørge for at valpen har hatt en fin oppvekst. Videre i denne artikkelen kan du lære mer om hvordan du kan luke ut de mest useriøse aktørene. Prisen på en valp fra en seriøs kennel er gjerne rundt 18.000 kroner.

Useriøse aktører – hvordan luke ut verstingene

Det finnes mange useriøse aktører der ute. Mange av disse er fine folk, som prøver så godt de kan å lage fine hjem til hundene sine. Det er derfor viktig ikke å henge seg for mye opp i hvordan andre behandler dyrene sine, men for en kjøper bør det være viktig å finne et sunt og rolig hushold hvor dyrene har hatt det bra de første månedene av livet sitt.

En seriøs oppdretter vil stille deg mange spørsmål

Du skal være glad for å svare på spørsmålene som oppdretteren stiller deg! Det er viktig at både du og den tidligere hundeeieren er enige i hvordan man fostrer gode og sunne dyr. Ikke vær redd for å stille spørsmål, da oppdretteren trolig vil se på dette som en positiv egenskap – at du er villig til å lære og ønsker det beste for dyrene.

Prisene er altfor lave i forhold til andre annonser

For de fleste oppdrettere er det ikke viktig å tjene masse på salg av hunder. Men de vet at det finnes et marked, og at seriøse dyrevenner trolig vil ønske å betale noe for en ny bestevenn. Det er også andre, store kostnader som omfatter det å drive en kennel. Hus og ly, mat og allergisprøyter er noe av det kennelen betaler for, nettopp for å sørge for at dyrene har det bra til enhver tid.

artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene er altfor høye i forhold til andre annonser

Har man ikke peiling på generelle priser i markedet, kan dette også være et tegn på en useriøs oppdretter. Det skal dog ikke mistolkes, da det er mange oppdrettere som er kjente og veletablerte aktører som kan ta betalt mye for å finne et nytt hjem til valpen. Det er viktig å være obs, og gjerne ta en eller flere telefonsamtaler for å finne den rette oppdretteren.

Se på bilder og still spørsmål

“Et bilde sier mer enn tusen ord”, sies det. Se gjerne på omstendighetene og det generelle miljøet som valpen har vokst opp i. Det kan være at bildene er av dårlig kvalitet eller at enkelte bilder er tatt på usjenerende steder, selv av seriøse oppdrettere, så dette punktet må også tas med en klype salt.

En åpen og god kommunikasjon med kennel- eller oppdretter

Det er lite som forteller deg mer om en person enn en telefonsamtale eller helst et personlig oppmøte på stedet kennelen holder til. En seriøs kennel vil trolig være svært åpen på å få besøk, så ta initiativet til å reise noen ekstra timer fremfor å treffes på halvveien. Alle punktene ovenfor varierer, men det er viktig at du kjenner til menneskene du skal kjøpe hunden fra før du bestemmer deg.

Det er også mange oppdrettere som ønsker en åpen kommunikasjon i etterkant av transaksjonen. Dette er et svært godt tegn, og noe som bør verdsettes av deg som kjøper. En useriøs aktør vil trolig ikke ha kontakt med kjøpere i etterkant.

Finn en seriøs kennel som bryr seg om dyrene sine

Som nevnt ovenfor, er det viktig at du tar tiden på å undersøke kennelen, oppdretteren og finne ut om det er en seriøs person som virkelig bryr seg om dyrene sine.

Norskterrierklubb.no har en liste over kenneler som er medlem av Norsk Terrier Klubb:
https://norskterrierklub.no/raser/staffordshire-bull-terrier/oppdrettere-19/

Hvis oppdretteren er nevnt her, så kan det være et godt tegn på at det er mennesker som er over gjennomsnittet interessert i rasen. Man skal likevel være obs, og fremdeles sørge for at oppdretteren er en seriøs ved å følge punktene ovenfor, samt. andre varselflagg som kan dukke opp underveis i prosessen.

artikkelen fortsetter under annonsen

En dårlig oppdretter kan belage seg på mange problemer

Det finnes ingen garantier, selv om du kjøper en hund fra en anerkjent kennel. Staff er en hunderase som er kjent for å slite med enkelte allergi- og hudproblemer. Det er helt naturlig og kan dukke opp i løpet av livet. Særlig staff med blåfarge, er kjent for å oppleve problemer med huden.

Mangel på omsorg, vaksine, mosjon eller kosthold

En dårlig oppdretter som kun ønsker å tjene penger på salg av hunder, kan gjerne være mangelfull når det kommer til riktig kost og vaksinasjon i valpestadiet. Dette er et stort varselflagg, og noe det er viktig å bemerke seg.

Staff er heller ingen statisk hunderase, og liker å bevege seg. Det er viktig fra tidlig alder at den får rikelig med kjærlighet og omsorg. Det kan være utfordrende å presse på den senere hvis du kjøper en hund som er i slutten av valpestadiet.

Andre tegn som kan virke innlysende er vekt og generell tilstand. Man kan gjerne tenke at dette er noe som tar seg til etterhvert, men det kan være tegn på en mangelfull oppbringing.

Så – hva bør man forvente å betale for en staff?

Til syvende og sist er det slik at prisen ikke bør være en avgjørende faktor. Finner du en fin valp fra et trygt og godt hjem, vil det ikke være en dårlig investering å betale to iPhone-er for valpen. Men samtidig er det selvsagt forståelig at pengene ikke alltid strekker til. I 2019 er vanlig pris på en valp fra en god oppdretter på rundt 18.000 kroner.

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.