Røyter hunden din? Staffordshire Bull Terrier

Røyting er en naturlig del av ethvert dyrehold. Heldigvis har Staffen relativt lite hår på kroppen, noe som bidrar til langt mindre hår du må løpe rundt og ta opp etter hunden. Mange tror kanskje at den korte pelsen gjør hunden allergivennlig? Det gjør den altså ikke. Men det er et tema for en annen dag.

artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomer og forklaring på røyting hos staff

Ved plutselige endringer i atferd hos hunden, både fysisk eller psykisk, vil vi anbefale å ha lav terskel med å ringe eller ta med hunden til dyrlegen. De har svarene på det du lurer på, og det kan koste deg timesvis med hodebry og endeløse søk rundt på nettet for å finne ut av hva det kan være.

Vi er ikke dyrleger og kommer ikke med medisinske råd.

Det første naturlige tegnet på røyting er at hunden etterlater seg hår. Det kan – avhengig av fargen – gjerne sees i sterke kontraster med hundens naturlige farge. Sofa, pledd, genser eller bukser kan være fulle av hår.

Staffordshire Bull Terrier, har i likhet med andre hunder, noen naturlige perioder hvor de røyter oftere enn ellers. Nedenfor følger noen vanlige tegn på røyting:

Tisper røyter gjerne i etterkant av fødsel

Dette er veldig vanlig, og ikke noe å bekymre seg for. Forklaringen er at staffen under graviditeten vil ha forhøyede verdier av hormonet progesteron. Hormonet vil stimulere hårvekst, som dermed holder igjen mange av hårene fra å røytes. Når valpen kommer og hormonet slipper tak, vil hårene falle som en naturlig del av syklusen.

I forbindelse med løpetid

Når tispen går inn i løpetiden, oppstår den samme prosessen som under fødsel, med et forhøyet nivå av progesteron. Dermed kan løpetid være en naturlig forklaring på hvorfor tispen begynner å røyte.

Røyting på høsten

Dyr er rare. Med staff- og andre hunders hudfunksjon vil dyrene ‘automatisk’ akklameres basert på årstid. Nærmer det seg vinteren, er det vanlig at pelsen endrer seg. For mange dyr vil pelsen bli tykkere eller endre farge, mens stue-hunder i varme hjem kan reagere forskjellig på de stadig skiftende årstidene.

Røyting på våren

Det motsatte skjer ofte om våren, da hunden akklameres for varmere vær og gjerne mister mye av pelsen. Man kan derfor puste noe lettere ut om hunden plutselig endrer pelstykkelse, farge eller begynner å røyte litt ut av det blå. Vi anbefaler å ta en tur til dyrlegen om du fremdeles er usikker på endringene som oppstår.

Hvis hunden tilpasser seg ulike årstider er det gjerne vanlig at røytingen foregår over en periode på noen uker. På ulike diskusjonsforum blir det snakket om sunne staffer som røyter i alt fra tre til åtte uker. Hvor mye tid den bruker ute kan også tenkes å ha en innvirkning på lengden av røytefasen.

Andre omstendigheter

Sliter staffen med en sykdom? Har den mistet matlyst eller viser tegn til allergi? Da kan det være lurt å ta en tur til dyrlegen for å finne ut om det er noen underliggende årsaker. Det er vanligvis ikke noe alvorlig, men det er greit å finne ut av det for å være sikker.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hva kan du gjøre for å forebygge røyting?

Sannheten er – det finnes ingen magisk pille som får hunden til å slutte å røyte. Det er en naturlig del av hundens livssyklus. Likevel kan man gjerne forebygge røyting ved å gi hunden skikkelig mat og være påpasselig med at hunden holder en sunn vekt.

1. Investér i skikkelig hundefôr

En gjenganger er at hundeeiere opplever en flott endring i hunden når den får skikkelig hundefôr. For mange kan det hjelpe å legge et egg til tørrfôret, eller investere i skikkelig hundemat fra en dyrebutikk. Vi går nærmere inn i detalj om hundefôr litt lengre ned i innlegget. OBS: Rå eggehvite til hund er et hett diskusjonstema. Enkelte anbefaler det, andre nevner hemming av næringsopptak. Hold deg til ett egg hvis du ønsker å prøve det ut, eller ta kontakt med en dyrlege.

2. Sørg for at hunden har det godt

Kostholdet har mye å si, men det er også viktig at hunden har det bra hjemme. Sørg for at den får rikelig med mosjon, og ikke utsett hunden for unormalt press.

Dette kan man teste og forsøke å finne ut av, og det er ikke nødvendigvis en fasit på hvordan du bør være som hundeeier.

3. Børsting, bading og stell av pels

Når pelsen først skal av, så vil den komme av til slutt. Men du kan både fremskynde prosessen og sørge for at hunden er pen og velstelt til enhver tid ved å børste og bade hunden.

Enkelte sverger til massasje, og det er et alternativ som både er godt for musklene, velværen og pelsen til hunden.

4. Hunden skal holde en sunn vekt

For at hunden skal trives er det også viktig at den holder en sunn vekt. Med skikkelig fôr, godt med mosjon og posjonerte måltider vil man kunne holde vekten i sjakk. Det er som med folk flest, helseplager oppstår gjerne når man legger på seg noen kilo og ikke gjør noe med det.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hundefôr som forebygger røyting

Olje, ett rått egg i kombinasjon med kvalitetsfôr fra en dyrebutikk gir hunden rikelig med næring, noe som kan forebygge røyting som følge av kosthold. Som tidligere nevnt er røyting en naturlig del av livssyklusen til hunden, men med et næringsrikt kosthold vil man utelukke det som et alternativ.

Enkelte hunder sliter også med allergi, og da kan allergivennlig dyrefôr være et alternativ. Har du gjort det du kan for å sørge for at hunden får skikkelig mat, og problemene vedvarer, så bør man ta kontakt med dyrlegen. De hjelper deg med å finne ut hva problemet er, og hvordan man kan løse det.

 

Vi i Staffhund ønsker dere lykke til med hundene deres! Staffer er morsomme dyr som krever sitt av mosjon, næring og omsorg. Slik sørger du for at staffen blir lykkelig!

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.