Staffordshire Bull Terrier – 19 ting som er greit og vite.

Det er mye å sette seg inn i. Enten om man vurderer anskaffelse av Engelsk Staffordshire Bull Terrier – eller bare er genuint interessert i rasen. Her har vi listet opp mye kjapp informasjon – og vipps så er du sannsynligvis noe klokere på den folkekjære staffen.

artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har i denne artikkelen listet opp flere “good to know”-tips, for å forberede deg på Staffordshire Bull Terrier. Den passer også helt fint til deg som bare er interessert i å vite mer om denne flotte rasen.

Her har vi listet opp mye generell informasjon om staffen. Derfor har vi en liten oversikt med linker over innhold. Klikk gjerne på en link for å scrolle til det punktet i artikkelen:

 


Opprinnelse og historie.

Staffordshire Bull Terrier har sitt opphav i England, nærmere bestemt – og ikke så overraskende – i Staffordshire. Det er ikke helt avgjort eksakt når rasen ble kjent – men utbredelsen var i slutten av 1800-årene. Siden den tid har den bare økt i popularitet og er fortsatt en av Englands mest populære hunderaser. Nå gjelder dette forøvrig også i Norge.

Staffordshire Bull Terrier ulovlig i Norge?

Det har vært snakk om lenge at Staffordshire Bull Terrier bør bli svartelistet i Norge. Dette begrunnes med at den har de samme egenskapene og er avlet med samme grunnlag som sine slektninger American Pit Bull Terrier (Pitbull) og Amerikansk Staffordshire Bull Terrier (Amstaff). Men dette har heldigvis bare vært snakk – og vi tror at det vil forbli kun snakk, og at rasen ikke blir ulovlig i Norge.

Bruksområder

Staff har hatt flere “jobber” og like mange stempler. Den er avlet til å være en trofast hund mot mennesker – men også til ikke å kvie seg for å gå i kamp mot andre dyr. Hundekamper var en veldig utbredt “sport” i England og Staffen var i mange av de første årene en aktiv hund i forskjellig blodsporter. De mest nevneverdige og kjente er hundekamp og oksekamp.
Hundekamp gikk ut på at to eller flere hunder slåss med hverandre – hunden som sto igjen til slutt vant kampen. Oksekamp/okse-erting (Bull fighting) var at okser ble angrepet av hunder. Begge formene inneholdt en publikumstilnærming hvor seerne inngikk veddemål om utfallet av kampen.

artikkelen fortsetter under annonsen

Etter kampen

Heldigvis ble denne sporten mindre og mindre utbredt, og etterhvert strengt ulovlig. Staffordshire Bull Terrier fikk nå en annen rolle i menneskers liv. Interessen økte for Staff som familiehund, og har et godt rykte på seg til å være menneskevennlig og trofast. Staffordshire Bull Terrier fikk også rykte på seg til å være en såkalt “Nanny-dog”, hvor de ble omtalt som en av få hunderaser som passet eksepsjonelt godt i samvær med barn og at de rett og slett kunne sitte barnevakt og passe barna. Dette er et noe udokumentert og blir omdiskutert som et forsvar og utglatting av Staffens rykte som en kamphund. Mange mener Staffens “Nanny-dog” rykte er fortjent, og at de selv opplever dette som et faktum med sine egne og andre barn.

Utseende

Staffordshire Bull Terrier er av medium størrelse. De framstår gjerne litt større en hva de er siden de er brede, muskuløse og kompakte. Hodet deres er også ganske stort, med plass til et stort bredt smil. De finnes i flere farger, hvor de mest kjente er stort, hvit, brindle, blå og rød.

Tispene er noe mindre og ofte litt mindre markerte i muskler og hodet sammenlignet med hanndyrene.

Mankehøyde: 35 – 40 cm
Vekt, hannhund: 12 – 18 kg
Vekt, tispe: 11 – 15 kg

 

Levetid på en engelsk staff?

Naturlig levealder på Staffordshire Bull Terrier er fra 12 til 14 år. Vi har også sett skriverier om Staffer som har blitt 18-19 år! Vet du hvilken Staffordshire Bull Terrier som er verdens eldste? Det vil vi gjerne vite – så send oss gjerne en melding!

Hva koster en Staffordshire Bull Terrier?

Valpene koster stort sett fra 17.000 til 20.000 kroenr. Noen annonser skiller seg ut med helt andre priser da de har “sjeldne farger”, “sjeldent gemytt” og lignende. Disse kan man være litt kritisk til og lure på hvorfor deres hunder er mer verdt enn andre.

Kennel

Det finnes mange kenneler i Norge som er kjempe gode på det de driver med, med fokus på hundens helse og god dressur fra starten av. Disse menneskene hjelper oss til å få en friskere rase og må taes godt vare på. Meld deg inn i Staffordshire Bull Terrier Norge på Facebook, som et eksempel, og få gode tips og råd om du er på utkikk etter valp.
Det kan være lurt å lese seg grundig opp og foreta research på en aktuell kennel.

Hannhund eller tispe?

Det er ikke nødvendigvis et enkelt valg. Mange har fra starten av allerede bestemt seg for hvilket kjønn de ønsker på sin valp. Det som kan være en utfordring for begge kjønnene i Staffordshire Bull Terrier er samkjønnsaggresjon. Dette kan forhindres/forebygges med mye sosialisering fra starten av. Men i mange tilfeller så kan de utvikle holdning for det motsatte kjønn (gjerne rundt 2 årsalder) uavhengig av tidligere sosialisering. Hannhundene kan være noe mer dominante og “sjef” – ellers er det ikke nødvendigvis så mye som trenger å være forskjellig i iht. kjønn bortsett fra løpetid o.l.

artikkelen fortsetter under annonsen

Røyter Staffordshire Bull Terrier?

Svaret er ja. De korte stikkende hårene ligger/sitter igjen de aller fleste steder hvor Staffen ligger og vrir seg. Men, det er samtidig en ganske ømfintlig rase i forhold til mat – så røytingen kan faktisk reduseres mye om du finner et for som er bra for hunden, og ikke minst som hunden din tåler godt.

Hva slags fôr skal jeg gi til Staffen?

Her er det mange forskjellige meninger. Og siden Staff dessverre er utsatt for en del irritasjon i hud – og allergi – så er det ikke noe fasit på hva hunden din skal spise. Etter erfaring så har vi sett oss nødt til å prøve oss frem med hva vi skal fore Staffen. Det er også ikke bare merker som teller men også valgmuligheter innen tørrfôr og råfôr.

Tørrfôring:
Tørket og varmeprossesert innhold. Sammenlignet med råfôr så vil det i prosessen miste mye av næringsinnholdet. Dette er en noe mer lettvint løsning en det andre, og det finnes flere bra merker. Unngå “fellen” å kjøpe et dårlig fôr i dagligvarebutikken, da tørrfôr inneholder mye som hunden din ikke har behov for.

Råfôr:
Dette er det mange Staffe-eiere som sverger til. Det er ikke helt tilfeldig da dette er en kost som inneholder alle næringsstoffene og er en mer naturlig kost sammenlignet med forfedrene – ulv. Skulle hunden valgt? Da ville den nok mest sannsynlig gått for rått.

Vi har tidligere skrevet en lengre artikkel om dette, den kan du lese her!

 

En bra familiehund?

Staffordshire Bull Terrier er en fenomenal familiehund! Dette blir sagt spesielt i miljøet av folk som eier den. Vi tenker også at dette er den sikreste kilden. Staffordshire Bull Terrier er svært menneskekjær og elsker å være med på det som skjer, da de er over gjennomsnittet sosiale. De ble også kalt “Nanny-Dog” tidlig- og på midten av 1900-tallet, da det påståes at de hadde egenskapen til å passe barn og erstatte barnepiken.

Hva med katten?

Med katt i hus, vil pusen virkelig få testet tålmodigheten sin. Dette gjelder spesielt med valp. Staffordshire Bull Terrier er snille, men også veldig lekne og nysgjerrige. Og som med menneskene sine, er den ofte like interessert i hva katten driver med – og vil veldig gjerne leke med den. Staffen har også en tendens til å være relativt “hardhendt” selv om intensjonen er å leke, og kan nok i mange tilfeller gjøre katten utilpass. Men, den engelske staffen går fint med katten når de har blitt vant med hverandre. Det kan også være greit å holde et øye med katten, da den fort kan klore eller skade hunden under “lek”.

artikkelen fortsetter under annonsen

Kan jeg bruke Staffen i jakt?

Staffordshire Bull Terrier er ikke klassifisert som en jakthund. Men Staffordshire Bull Terrier er en veldig lærevillig hund og er en hund som kan “brukes til alt”. Det finnes mange eksempler på folk som bruker Staffen til jakt på bukkedyr og småvilt som fugl og hare.

Om det er viktig for deg å ha en god jakthund, finner vi ikke god nok informasjon til å si at dette er veldig praktisk – men med god nok trening og god motivasjon vil denne hunden gjøre det meste den får beskjed om og er lært opp til.

Hundesport?

Staffordshire Bull Terrier er en fantastisk hund til forskjellige sporter. Deres vilje til å lære er stor. De er også “hybrider” som er preget av å være raske men også veldig sterke. Dette gir grunnlag til agility, trekking og forskjellige aktiviteter innen søk.

 • Agility:
  Dette er en sport med høy hastighet! Her skal du sammen med hunden din jobbe gjennom en hinderløype. Det finnes mange konkurranser innen agility i Norge.
 • Trekking:
  Her skal hunden trekke tunge objekter som eks. bildekk. Det er viktig å ha god kontroll på denne sporten før du begynner å belaste hunden. Det finnes egne seler som er laget spesielt for dette.
 • Sporsøk:
  Dette kan du starte med tidlig! Her kan du legge godbiter rundt omkring i huset og få hunden til å snuse dem opp. Dette synes også hundene er veldig gøy, og de får brukt hodet. Ettersom hunden blir flinkere og flinkere kan du begynne utendørs på et større område. Om du og hunden får smaken på dette kan dere begynne å utforske konkurransemiljøet rundt dette og drive med sporsøk i skogen o.l.

3 tips til mental trening hjemme

Staffordshire Bullterrier er en veldig aktiv hund. De krever 2-3 timers aktivisering daglig og da kan det kreves å være kreativ på hvordan dette skal utføres. Det er ikke bare det å løpe i fjellet som er “godkjent”, men like mye den mentale treningen – da Staffen liker å bruke hodet.

 • Let opp biten
  La hunden sitte å vente til du sier det er klart. Da skal hunden finne bitene du har gjemt i kriker og kroker. Dette er veldig effektivt til å få en sliten hund.
 • Hjernetrim
  Legg godbiter i hule leker, eller flasker. Hunden skal her finne ut hvordan den skal klare å få ut biten. Dette kan de gjøre veldig lenge – så her har du kjøpt litt tid!
 • Snusematte
  Disse kan du finne på dyrebutikker, eller du kan lage en selv! Her skal du plassere godbiter i en matte med mye tøybiter. Tøybitene gjør at det blir krevende for hunden å finne godsakene, og de bruker mye energi og får en mestringsfølelse når de finner frem.

artikkelen fortsetter under annonsen

Utsilling

Mange blir bitt av denne bestillen, når de først har prøvd. Det å stille ut hunden sin er en stor aktivitet som mange hundeeiere bruker fritiden sin på. Dette er en fin ting spesielt for de som driver med avl – da det blir ekstra lett-solgte valper når foreldredyrene er premierte.
Meld deg inn i en raseklubb og bli med på moroa. Dette skaper godt fellesskap og hyggelige sammenkomster både for eier og hund.

Det er en del regler og retningslinjer for å drive med dette. Dette kan du lese mer om på Norsk Kennel Klub sine nettsider, ellers så har vi også skrevet et innlegg om utstilling tidligere som kan leses her!

 

Bjeffer Stafforshire Bull Terrier?

Staffordshire Bull Terrier er ikke en typisk “gneldrebikkje”. Siden de ikke har de jaktinnstinktene at de står i los, så er de heller ikke så veldig harde på bjeffing. Her finnes det selvfølgelig unntak og alle hunder har mulighet til å uttrykke seg med bjeffing. De kan bjeffe når de skvetter, eller ser ting de ikke skjønner hva er på avstand. Når Staffen vår skvetter, så bjeffer hun – og kommer ikke helt over det. Det går gjerne et par minutter hvor hunden går rundt og nesten “hoster” eller bjeffer lavt for seg selv. Ganske merkelig.

Om de ikke er så bråkete i form av bjeffing, så lager de generelt mye lyd. De grynter og snøfter nærmest konstant og virker som om det er deres måte å snakke på. Så de høres.

Sykdom og allergi

Dessverre så er denne rasen ganske utsatt for allergi. Typiske reaksjoner på allergi er tynn eller slitt pels og kløe som gjør at hunden klør på seg sår – i tillegg til sleiking. Om man begynner å følge med på det tidlig kan man forebygge og begrense utfallene av reaksjonene på hunden. Her vil fôret til hunden ofte være avgjørende på utfallene, sjampo og salver o.l vil også ofte hjelpe å holde problemet i sjakk. En god dialog med en flink veterinær er gull i dette tilfellet.

Det er også noen sykdommer som er vanlig på Staffordshire Bull Terrier:

 • L2Hga
 • HC / Hereditary Cataract
 • PHPV / Persistent Hyperplastic Primary Vitreous
 • AD / Albueleddsdysplasi
 • HD / Hofteleddsysplasi

Vi har gått grundigere inn i dette i et tidligere innlegg som kan leses her!

artikkelen fortsetter under annonsen

Forsikring

Med tanke på at dette er en hund som er spesielt utsatt med sykdommer og allergi – vil du være tjent med å ha en god forsikringsavtale i bakgrunnen. Når uhellet først er ute vil det være veldig behagelig og slippe unna med en liten egenandel av kostnaden. Om hunden for eksempel har allergi, og den blir nødt til å gå på spesiell medisin – kan dette bli dyrt i lengden. Og et annet eksempel er at om hunden brekker et bein – kan en slik operasjon fort koste 30-40.000 – og for mange vil dette være umulig og betale på stående fot, og blir kanskje nødt til å avlive en hund som potensielt kunne blitt reddet.

_______

Vi håper du likte innlegget vårt, og at du kanskje lærte et par ting! Vi vil gjerne høre fra våre lesere og hvordan innleggene våre oppleves. Send oss gjerne en e-post – og ikke minst gjerne send oss bilder av staffene deres! post@staffhund.no

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.