Staffordshire bull terrier – krav og ting å tenke på før utstilling

Som med alle andre hunderaser er det populært å stille Staffordshire Bull Terrier på utstilling. Dette er en meget populær konkurranse for både eier og hund. Og om du ønsker å avle på hunden, er det absolutt anbefaler – og nesten et “uskrevet” krav. Dette er for å holde en viss rasestandard.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hundeutstilling er en meget populær aktivitet. Noen dedikerer store deler av året og drar rundt innenlands og utenlands for å konkurrere – mens andre gjør det en gang bare for å ha prøvd, og få en dom på hunden sin.

Krav til arrangørene

Alle som skal arrangere hundeutstilling fra raseklubber er nødt til å være medlem i NKK (Norsk Kennel Klub) og holde arrangementet i henhold til deres regler. Ansvarlig for utstillingen er nødt til å signere avtale med raseklubben og vise forståelse for å ha forstått reglene. Det er mye å tenke på ved å arrangere en utstilling, og det går for uten å måtte nevne at det krever en ganske god kunnskap innen rasen.

 

Krav til hunder til utstilling

Det er en noen krav som må oppfylles for å stille ut hunden sin i Norge. Dette er kravene vi fant som er relevant for å stille ut Staffordshire Bull Terrier.

 • Alle hunder må være ID-merket
 • Hunden er nødt til å være registrert i NKK sitt register
 • Hunder fra utlandet som er i Norge, og har en form for eierskap av en person som er registrert Norsk statsborgen, må omregistrere hunden til NKK før påmelding.
 • Hunder som under omstendigheter har blitt utestengt fra NKK eller utenlandske med tilhørighet er ikke utstillingsberettiget.

Det er også andre ting som må opfylles for at hunden din skal få være med på utstilling, til tross for de overnevnte kravene. Om din hund har adferds- eller helseproblemer kan det føre til at du ikke blir godkjent til å stille ut. Hunden er ikke egnet til utstilling om:

 • Hunden er syk
 • Hunden har lopper e.l
 • Hunden er døv eller blind
 • Hunden er drektig. Drektige hunder kan ikke delta om det er 30 dager eller mindre til fødsel
 • Tisper som har valper under en alder på 75 dager

Alle hunder som skal delta på hundeutstilling er nødt til å være i god fysisk helse, samt en sunn psykisk helse. Ved symptomer av dette vil hunden bli vurdert for evt. smittefare, og kan i værste fall ikke bli akseptert som utstillingsdyktig. Det kreves også veterinærattester som kan bekrefte eventuell sykdom. Veterinærattester skal også kunne dokumentere eventuelle skader som hunden har påført seg. Hundens stambok med navn, registreringsnummer og signatur fra veterinæren er under disse omstendighetene et krav.

artikkelen fortsetter under annonsen

Kupert hale og ører

Kupering av hale og ører er på noen raser en skikk – der noen raser er spesielt “egnet” for dette. Dette er blandt annet å gjøre på lignende raser som Amerikansk Staffordshire Bull Terrier og Amerikansk Pit Bull Terrier. Dette er ikke noe som er lov i Norge. Det er heller ikke godkjent med kuperte haler og ører i hundeutstillinger, selv om hunden har et utenlandsk opphav.

Kupering er amputasjon av kroppsdeler av dyr. Dette er for visuelle grunner, og er forbudt i Norge samt flere andre land. Kupering er sett på som nedsatt dyrevelferd.

 

Minimumsalder til utstilling

Det er også oppgitt i NKK sine regler at for aktiv deltakelse i en utstilling er hunden som skal stilles ut nødt til å være fylt 9 måneder. For hunder som er yngre en dette finnes det også valpeutstillinger som kan være gøy å være med på. Dette er også en veldig fin trening og et fint grunnlag for å konkurrere videre. For å stille ut valp, så er det også krav om at den har fått vaksine for valpesyke. Om du er usikker på vaksiner, kan du også ta kontakt med din veterinær.

Snakk med din lokale hundeklubb og få hjelp til å komme i gang med utstillingen! Dette er gøy både for deg og valpen – og er en flott måte å komme i kontakt med kunnskapsrike mennesker (og hunder).

 

Vaksinering før utstilling

Alle hunder som skal delta i utstillingen er nødt til å ha oppfylt kravene til vaksinering. Det må også kunne dokumenteres med attest. I Norge har vi (heldigvis) strenge krav til vaksinering og dette er viktig da det skal samles mange hunder fra forskjellige steder under ett og samme tak. Her er vaksinasjonskravene i NKKs oversikt:

 • Hunder under 15 måneder må ha hatt siste vaksinen under 10 uker siden.
 • Hund over 15 måneder skal ha tatt siste vaksinen fra minimum 10 måneders alder.
 • Om det er førstegangsvaksinasjon skal denne ha blitt tatt minst 2 uker før.

Det er også anbefalt å vaksinere hunden sin mot “kennelhoste” og parvovirus infeksjon. Vaksinen mot kennelhoste (parainfluense) anbefales av NKK å ta årlig.

artikkelen fortsetter under annonsen

Utstillers ansvar

Det medfører ganske mye ansvar og krav – som du sikkert har fått med deg til nå. Det kan virke litt overveldene å lese seg opp på reglene som gjelder for utstilling – men det er av gode grunner at det er såpass kontrollert, og er bare positivt da vi skal være med mye mennesker og hunder under “stessende” omstendigheter/omgivelser.

Hunden er under alle omstendigheter ditt ansvar. Om hunden din påfører andre skader, eller legger igjen avføring på arrangementets område er du pliktig til å ordne opp. Andre ting er å følge båndtvangen, tilsyn av hunder. Og ikke minst! Komme tidsnok til utstillingen.

Det er mye og tenke på – men det er gøy også! Når kravene er oppfylt, og du er på stedet så er dette meningen å være en god opplevelse både for deg og hunden din. Vi i Staffhund.no kan ikke reglene ut og inn, og vi har kokt ned noen av hovedpunktene i NKKs krav. Vi oppfordrer alle til å lese seg opp på NKK sine nettsider før utstilling.

Tvi-tvi!

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.