Staffordshire Bull Terrier – Staff og katt?

Staffordshire Bull Terrier er en særdeles hyggelig rase, hvertfall etter det vi mener. De er i hovedsak kontaktsøkende og veldig glad i mennesker. De er rett og slett så glad noen ganger at de ikke riktig vet hvor de skal gjøre av seg.

artikkelen fortsetter under annonsen

Staffordshire Bull Terrier er en energisk rase som er glad i mennesker. De fleste Staffer vil også gå godt overens med andre dyr med god oppfølging og sosialisering fra tidlig alder.

“Som hund og katt”

Dette er et begrep vi alle har hørt. Det fører ikke nødvendigvis til sannhet, at hund og katt er erkefiender. De kan være det, men det er ikke gitt.

Staffordshire Bull Terrier og generelt hunder vil med rett sosialisering fra tidlig alder ikke ha noe problem med katt. Spesielt den katten hunden bor sammen med og er sin “egen”. Men det er ikke nødvendigvis at det trenger å gå bra med en annen katt.

Etter hva vi selv har erfart har Staffen veldig lyst til å leke med katten. Og synes det er gøy å løpe etter den. Staffen gjør ingenting om den “får tak i den”, den vil rett og slett bare leke – noe katten ikke setter så stor pris på.

Katters personlighet

Katter og hund har to ganske forskjellige personligheter. De er i hovedsak ikke et veldig sosialt dyr. De liker å være i fred, og kjøre sitt eget løp – de liker spesielt ikke at en hund vil leke. Katter er i motsetning til hunder veldig selvstendige og trenger ikke å være avhengig av noen. Vi mennesker er nærmest tjenere til katten, som forer dem og steller dem når det trengs.

Hunder derimot er av et annet slag. De er ikke selvstendige som en katt, og er i bunn og grunn ganske avhengig av mennesker. De ønsker også for det meste av tiden å tilbringe mest mulig tid sammen med mennesker.

Hunden jager katten

Det er ikke uvanlig at en hund jager katter. I de fleste tilfeller, så vil hunden leke med denne “fluffy ballen” som løper og ikke påføre noen skade på katten. Katten er også veldig rask, liten og smidig – så den kommer seg stort sett unna.

Dessverre finnes det tilfeller at hunder har klart å drepe katter. Det er nok ikke et veldig hyggelig møte med naboen, og fortelle at hunden din har drept et familiemedlem. Dette er heller ikke etter vår mening en hund med god nok sosialisering og dressur.

artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialisering av hunden

Det er et av de viktigste punktene når du skaffer deg hund, spesielt valp at du venner den til alle slags situasjoner. Det skal mye nye inntrykk til, og disse setter seg best i tidlig alder og hjernen til valpen er litt som et “blankt lerret” som ikke er malt på enda.

La den møte alt og alle

Ved å la hunden hilse på flest mulig dyr, kommer dette til å gjøre det mye bedre ettersom den vokser opp. Det er også lurt å la den ikke bli skremt! Så her bør man finne trygge situasjoner, med god margin for at valpen ikke skal føle seg redd. Ta valpen med til en bondegård i nærheten, og la den hilse på alle individer som befinner seg der. La valpen føle din tilstedeværelse slik at den føler seg trygg mens den hilser og omgåes andre dyr.

En godt sosialisert hund vil være alfa omega. Da vil du som eier få det mye bedre i situasjoner hvor dere treffer på katter, eller andre dyr. Vær trygg på hunden din og la den få hilse på andre dyr i tidlig alder.

Aggressive katter

Kattene kan ofte være et problem når det kommer lekende hunder. Katter har en tendens til å være veldig sære dyr – og like ikke å bli lekt med om de ikke har funnet på det selv. Om du har en godt voksen katt, og du kommer hjem med en katt kan det være veldig greit å følge ekstra med når katten er tilstede. Om valpen vil prøve å leke med katten kan det fort bli stygt om katten har bestemt seg for det.

Klore øynene

Det er dette man skal være forsiktig med når det gjelder katt og hund. Klørne til katten er sylskarpe, og kan påføre hunden store skader – og kan til å med gjøre hunden blind. Katter er lynkjappe, og den piggete poten kan plutselig skytes frem fra intet å skade hunden.

I all hovedsak – så er hund og katt som oftest ikke et problem. Det kommer helt an på hva de er vandt med. Katten kan ha dårlig erfaring med hunder, og hunder kan ha dårlig erfaring med katter. Men godt sosialiserte dyr – har stor et stort potensiale til å bli god venner og leve helt problemfritt under samme tak!

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.