Staffordshire Bull Terrier – Ulovlig i Norge?

Staffordshire Bull Terrier er en omstridt rase – og noen mener at dette er en farlig hund. Det har flere ganger i årene som har vært at den kan være i fare for å bli ulovlig i Norge, men dette er også blitt en meget populær rase – og det at den vurderes kommer sjelden fra staten.

artikkelen fortsetter under annonsen

Engelsk Staffordshire Bull Terrier er ikke ulovlig i Norge. Heldigvis! Etter hva vi har funnet ut har den ikke blitt vurdert til listen “ulovlige hunder” siden 2003 – sammen med Amstaff / Amerikansk Staffordshire Bull Terrier.

 

Ligner på Pitbull

Det er ikke rent sjelden da du er ute å lufter Staffen at noen spør “er ikke det en pitbull?” eller noe i den duren. Nei. Det er det ikke. Folk som ikke kjenner til rasen kan være skeptiske til å komme i nærheten av dem fordi de ligner på en ulovlig hunderase. Dette er forståelig, og for det blåtte øye så kan det absolutt være en slående likhet. Tenker du som oss, er det hyggelig å overbevise den skeptiske personen til å hilse på Staffen – så er de solgt!

 

Farlige hunder

Dette er et begrep som må tolkes av hver og en. Finnes det farlige hunder? Ja, det finnes veldig mange farlige hunder. Enhver hundeeier er pliktig til å dressere hunden sin på en måte som er forsvarlig og som ikke skal påføre andre skade. Det finnes dårlige eiere av Staffordshire Bull Terrier, og det finnes dårlige eiere av Border Collie. Grunnen til at “farlige hunder” er et tema, må være hvor mye skade de kunne påført om ulykken skulle skjedd. Da er det en selvfølge at en Staffordshire Bull Terrier kunne påført vesentlig mere skade, enn hva en Border Collie ville gjort. Men vi i Staffhund er enige om en ting, vi ville heller ikke blitt angrepet av en aggressiv Border Collie. Med dårlig dressur, og et dårlig hjem, kan enhver hund være farlig for omgivelsene.

 

Tøff hund!

Det som er en gjenganger er opprinnelsen av Staffordshire Bull Terrier, og at den ble avlet frem for å bedrive kamp-virksomhet og drap. På 1800-tallet var dette en hund som i England ble brukt i oksekamp og hundekamp. De ble avlet fram i små størrelser, så de kunne gjemmes under frakken til eierne om politiet skulle dukke opp. Dette kan også føre til at mennesker fra visse miljøer vil bli tiltrukket av rasen, nettopp på grunn av historisk bakgrunn og ikke minst utseende. Hundekamper er ulovlig verden over, og er og blir dyreplageri.

artikkelen fortsetter under annonsen

Ulovlige hunder i Norge

Men som i de fleste andre land så har Norge noen på svartelisten. Pr. dags dato finnes det 6 ulike hunderaser som er ulovlig. Disse regnes som farlige hunderaser.

Pitbullterrier

Pitbullterrier ble avlet frem som kamphund og gårdshund i USA. Dette er også en populær familiehund. Avl og hold av denne rasen er forbudt i Norge. Forbudet er omdiskutert.

Amerikansk Staffordshire Bull Terrier (Amstaff)

Opphavet er litt usikkert. Men det blir antatt at rasen har sitt opphave fra Pitbullterrier og Engelsk Staffordshire Bull Terrier. Amstaff ble annerkjent som en egen hunderase i 1898.
Den har blitt avlet på som en familiehund.

Fila Brasiliero

En stor robust hund som har sin oppstandelse fra Brasil. Hunderasen går under Mastiff.
Dette er en vakthund og den ble opprinnelig avlet til å passe på slaver, samt gårdsbruk.

Tosa Inu

Dette er en Japansk rendyrket kamphund med opprinnelse fra 1800-tallet. Hundekamper har vært populært i Japansk kultur siden 1300-tallet.

Dogo Argentino

Stor og robust Mastiff med opprinnelse fra Argentina fra 1900 tallet. Dogo Argentino er et resultat av en blanding av mange raser – blant annet Staffordshire Bull Terrier og Bulldog.

Tsjekkoslovakisk Ulvehund

Dette er nasjonalhunden til Republikken Slovakia. Hunden er et resultat fra avl på ulv og Schäferhund.

Enkeltindivider kan også være ulovlig.
Alle hunder kan vekke et visst instinkt, og er alle av ett og samme opphav – nemlig ulv.
Om det er hunder som er avlet eller trent til å angripe/forsvare eier mot andre blir dette betegnet som en ulovlig hund i Norge. De vil også vurderes som ulovlige om enkelte hunder virker aggressive, villig til kamp eller andre uønskede eller utrygge adferdsholdninger. Om en hund kan være til fare som samfunnet – vil du bli vurdert og kan føre til konsekvenser med hva det medfører.

artikkelen fortsetter under annonsen

Sørg for å ha papirer på hunden din.

Om politi og myndigheter mistenker hunden din for å være av en ulovlig rase kan du og hunden være i trøbbel om du ikke har papir på den. Kjøp aldri en hund uten papirer!
Om du ikke kan dokumentere at hunderasen ikke er av den ulovlige sorten kan det medføre at du må avlive hunden. Uansett hvor sikker du er i din sak for at hunden er en renraset hund, hjelper ikke dette nødvendigvis stort om du ikke kan dokumentere dine påstander.

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.