Staffordshire Bull Terrier valp? Grunnleggende om mat, lek og dressur

En engelsk staffordshire bull terrier valp er et merkelig vesen. Den hopper, biter, snorker, og ja, oppfører seg som en skikkelig valp! Det kan være lurt å passe på skoene sine til enhver tid, da disse valpefaktene ikke nødvendigvis blir helt borte. Noen gang.

artikkelen fortsetter under annonsen

Vi var veldig spente når vi fikk vår Staffevalp, da vi hadde hørt at de er så utrolig krevende og til dels vanskelige. Det er feil å si at dette ikke stemmer helt, men det gikk veldig fint – og hunden er på tur til å bli skikkelig fin! De er noen energibomber, sta som et esel og elsker mennesker og generelt alt som er i bevegelse.

Ting å tenke på

Om du vurderer å skaffe deg en liten Staffordshire Bull Terrier valp, så har vi ramset opp noen punkter vi selv har hatt veldig god hjelp av:

Bruk tid på valpen, lek og knytt deg til den.

Hele tiden – under våkent opphold. De vil bare være med deg hele dagen, og er alltid spent på hva du skal og velger å følge etter deg inn i naborommet. Det er viktig at valpen er trygg på omgivelsene, og har mennesker rundt seg nærmest hele tiden i ung alder. Men, den skal også etterhvert lære seg å være alene hjemme.

Ta ferie.

Om du skal anskaffe deg en valp er det viktig at den får så mye tid med deg som mulig. En ferie fra jobb bør være planlagt. Dette vil gi gode resultater med båndet du knytter til hunden din – og kan sees som en investering i din hund.

La den sove!

Det er viktig for en valp som får så mange nye inntrykk i løpet av en dag, at den får prosessere og hvile. Selv om det er fristende og stadig gå bort å stryke på valpen der den ligger i sengen sin, så bør du heller la være å vente til den våkner av seg selv.

Annonse: Basic WellB er en flott, ortopedisk seng som kan kjøpes hos VetZoo. I størrelsen L passer den perfekt!

La den få sin plass.

Det kan være lurt å dedikere et fast sted i huset eller leiligheten til Staffen. Et fristed hvor den får være helt i fred og kan trekke seg tilbake ved behov. Et bur er perfekt! Hunden behandler dette som sin lille “hule” og her kan den få bestemme selv og være trygg uten å bli forstyrret av menneskene sine.

artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialisering.

La valpen få hilse på så mange snille mennesker, hunder, katter, hester, kyr og andre levende vesen som mulig. Ved at valpen blir kjent med andre vil gjøre den betraktelig tryggere ettersom den vokser opp. Er du i tvil om situasjoner og om et møte med en annen hund kan være lite hyggelig, bør du trekke deg unna for å unngå situasjonen.

Mat.

Fôring av valpen er et veldig viktig tema! Staffordshire Bull Terrier er dessverre utsatt for en del allergier, og god kontroll på mat og godbiter til valpen kan være lurt for å kartlegge eventuelle allergier og reaksjoner tidlig. Faste rammer med foring med riktig fôr gir en riktig fin hund. Det er individuelt hva folk velger å fore valpen med. Mange ser verdien og gode resultatet av råforing som VOM, og andre ser verdien av tørrfor.

Dressur.

Dressur – det kan være greit. Det er hyggelig med en hund som lystrer – men med en hund som vet hva de vil, er det greit å ha noen tuber tålmodighetskrem tilgjengelig.
Om du gjør treningen spennende og interessant nok for hunden, har du et veldig godt utgangspunkt. Mye godbiter, skryt og lek er i all enkelhet en oppskrift på en hund som lystrer. Med dette kan du lære den å spille død, sitte pent, rulle rundt og andre ting du som eier ser verdien av.

Det kan være veldig lurt å melde seg på et valpekurs! Det vil mest sannsynlig bare gi gode erfaringer både på dressur og ikke minst for sosialisering. I et valpekurs er det rom for både “dumme” og gode spørsmål.

Stelling av Staffordshire valpen.

Staffordshire Bull Terrier har kort pels, og krever lite pelsstell. Andre ting som er viktig å følge med på er generell helse, samt godt tannstell. Følg med på tannstein, farge på tannkjøttet og generell munnhygiene. Legg det inn som et ritual i din hverdag, og lag gode vaner.

Kloklipp kan være krevende, eller lett som en lek. Av vår erfaring er det det førstnevnte. Vi var så uheldige å klippe litt langt den første gangen, og med dette kom skrekken. Så et godt råd er å klippe bare litt av gangen i starten, med godbiter på lur og tiden som hjelp.

Dette er sterke hunder, og kan være vanskelig (eller umulig) å holde om den først ikke vil klippe klør. Da kan dette blir gjort hos f.eks en veterinær eller andre etableringer som driver med hundestell.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan få valpen renslig?

Det kan være veldig frustrerende og alltid måtte skifte sokker etter at du ufrivillig har spasert rett i en dam av tiss fra den lille firbeinte. Det er dessverre noe som enhver valpeeier må gå igjennom. Men det er ting som kan gjøres for å bli kvitt dette problemet. Noen bruker litt lengre tid og noen tar det ganske fort. Det er altså en veldig grei regel, og det er å ta valpen ut. Ta valpen ut etter:

  • at valpen har spist eller drukket.
  • at den har sovet.
  • at den har giret seg opp og lekt.
  • det har gått en stund.

Lær deg hunden din!

Den vil mest sannsynlig gi vage signaler om at noe skal ut, men det er ikke alltid vi får betenkningstid eller rom for tolkning. Det er lurt å ta den ut når den snuser på gulvet, eller forsvinner ut i fra rommet hvor resten av husstanden befinner seg.

Avispapir kan også være veldig hendig! Legg avispapir rundt omkring i huset eller leiligheten. Dette er fint som et nød-toalett, da den allerede gjør det innendørs. Allerede ved å tisse på avispapir viser den at den har forståelse for en viss “toalett-struktur”.

Vær veldig entusiastisk når den gjør fra seg ute! Da er det fest! Ha godbiter på lur, og vær i ekstase over at valpen har gjort fra seg ute. Over tid vil valpen skjønne at det er utetoalett som gjelder.

Så om du føler frustrasjon, og synes det går for lang tid. La det gå litt lengre tid. Den skjønner til slutt hva du vil, og den vil tidlig nok ut for å gjøre fra seg.

 

Trim og mental trening

Dette er en rase som liker å være aktiv. En tommelfingerregel kan være 1.5 – 2 timer daglig aktivitet. Dette er veldig individuelt og kommer også veldig an på hva du som eier er vant med selv, og hva du venner hunden til. Men dette gjelder ikke valpen.

Valpen skal være tilfredsstilt både fysisk og mentalt. Men ikke legg ut på en lang søndagstur med valpen din. Gå korte turer, på for eksempel 15 minutter. Dette kommer også an på hvor gammel valpen er. Vend den sakte men sikkert til å gå litt lengre – men store belastninger på ledd og muskler skal unngås. Valpen blir veldig fort sliten, selv om den ikke viser det. Valpen vil alltid være med deg, og på det du driver med. Men ta hensyn til at dette er en baby, og har ikke godt av å være for aktiv.

Mental trening er viktig for en Staffordshire Bull Terrier. La den løse oppgaver og finne premien. Det finnes mange ting du kan få kjøpt på dyrebutikker, men også budsjettvennlige ting du kan lage selv. Vi gir deg 5 tips til hjernetrim for din Staffordshire Bull Terrier.

  • En tomflaske med godbiter i. Hunden skal prøve å få ut godbitene.
  • Snusematte. En matte med mye stofflapper på, og den skal lukte seg frem.
  • Finn biten! Plasser godbiter rundt omkring og la hunden finne de.
  • Dressur! Sitt, ligg og andre klassikere er fantastisk hjernetrim til valpen.
  • Baller og tyggebein med “lurelommer” og hull. Legg nedi godbiter og la hunden jobbe.

artikkelen fortsetter under annonsen

Meld deg inn i hundeklubb

Det å melde seg inn i en lokal hundeklubb kan være gull for den som ønsker å sosialisere hunden ekstra, og for deg som ønsker å omgås folk med erfaring som kan dele sin kunnskap. Det er også et fint sted for de som ønsker å med tiden konkurrere i forskjellige grener med hunden. Hundeklubben kan være startgropen for utvikling i sporter som agility og søk. Det er alltid hyggelig og praktisk å være med folk som har vært i din posisjon før.

Vi vil gjerne høre fra deg!

Vi i staffhund.no vil gjerne høre dine erfaringer, tips og triks! Send oss gjerne en artikkel med dine erfaringer med bilder av deg og hunden, og kanskje vi publiserer det!

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.