Staffordshire Bull Terrier – Vanlige sykdommer

Staffordshire Bull Terrier er dessverre en utsatt rase når det kommer til sykdommer og allergi. Selv med friske foreldre og besteforeldre, er det ikke gitt at hunden din ikke blir rammet at av dette. Selv om det er et mye tryggere utgangspunkt!

artikkelen fortsetter under annonsen

Staffordshire Bull Terrier er en rase som spesielt er utsatt for allergier og hudsykdommer. Betente hårsekker og hårtap er ikke uvanlig når man ser på rasen. Ved start av behandling i tidlig alder kan du holde sykdommer/allergier i reduserte utbrudd.

Det er derfor viktig etter vår mening å være spesielt nøye med oppdretter og stamtavlen til foreldredyrene. Finn en god hund – som kan leve et langt og lykkelig liv uten plager og smerter. Men sykdommer finnes i alle raser og det går ikke an å forutse.

Vanlige sykdommer

Det er imidlertid noen sykdommer som finnes hos hunder.

L2Hga:

Dette er en stoffskiftesykdom. Sykdommen har forskjellige symptomer, og trenger ikke å gi de samme symptomene på to forskjellige hunder. Etter hva vi har lært, så er dette en sykdom med økende diagnoser. Typiske symptomer er:

  • Skjelving
  • Gjemmer seg
  • Stive muskler
  • Nevrotisk med anfall
  • Demens
  • Redusert lydighet

HC/PHPV:

Dette er sykdommer som rammer øynene på hunden. Dette er desverre en sykdom som ikke er rent sjelden hos rasen. Det er to typer av denne øyesykdommen.

HC / Hereditary Cataract. Denne sykdommen rammes av hunder med “recessive gener”. Eksempelvis av utbrudd er om begge foreldredyrene har disse recessive genene, har avkommet større eller stor sjans til å bli rammet av HC. Progressiv sykdom og valpen er ikke nødvendigvis født med denne sykdommen, men kan blusse opp som den vokser opp. Sykdommen rammer begge øynene, og vil gjøre hunden blind.

artikkelen fortsetter under annonsen

PHPV / Persistent Hyperplastic Primary VitreousØyesykdom som ikke er progressiv, og vil ikke forverre seg om valpen er rammet. Dette er en uhelbredelig sykdom som vil følge hundens liv helt ut. Av en tidligere undersøkelse fra Norsk Kennel klub på en 5 års studie tilsvarte det 3,3% av Norsk-registrerte Staffordshire Bull Terriere. Det er med andre ord ikke en veldig utbredt sykdom, men alle hundeeiere blir bedt om å få den øyelyst i rundt ett-års alderen.

AD/HD:

Disse sykdommene rammer dessverre en del Staffer i verden. Det er sykdommer som rammer leddene på hunden, og i noen tilfeller kan de være så utsatt at de har problemer med å bevege seg.

AD / Albueleddsdysplasi. Dette er i hovedsak en sykdom som er arvelig. Det er ikke gitt at sykdommen rammer valpen selv om foreldrene og besteforeldrene har hatt eller har sykdommen. Dette er en syke som rammer albuene til hunden, og gir stivhet og begrenset bevegelighet. Denne sykdommen kan være svært smertefull for hunden om den har det i større grad.

HD / Hofteleddsysplasi. En utviklingsfeil som rammer hoftene på hunden. Dette kan ramme det ene eller begge hofteleddene. Sykdommen omhandler en “feilplassering” og gjør at hofteskålen og lårhodet ikke passer sammen. Dette kan være smertefullt for hunden, og gir begrenset bevegelighet. Alle hunder bør sjekkes for dette rundt ett-års alderen. Sykdommen klassifiseres i grader perfekt/fri (A), fri (B), svak (C ), middels (D) eller sterk (E).

En hund med svak eller middels HD trenger ikke å ha det smertefullt, eller ha sterke symptomer på HD. I sterk grad kan det i verste fall være avliving som er det beste for hunden.

Allergier

Typiske symptomer er kløe, biting og slikking på bestemte deler av kroppen eller hele. Hodet og poter/bein er spesielt utsatte området. Det kan være lurt å følge med på slike symptomer fra tidlig alder, da behandling av disse på et tidlig stadie kan behandles. Dette vil gi reduserte utbrudd og ikke nødvendigvis dårligere livskvalitet. Om du og veterinær mistenker allergi kan du få testet hunden din i rundt ett-års alderen. Sammen med veterinær kan dere utbedre en plan som fungerer godt for deg og din familie. Det kan være enkle eller større grep – alt ettersom omfanget av allergien. Hundene kan ofte reagere på eksempelvis; husstøv-midd, flass fra mennesker, pollen, lopper og for.

Årstider

Allergi kan fremkomme året rundt, ettersom hva hunden reagerer på. Men ofte kan den være spesielt utsatt deler av året – som vår og sommer – om hunden for eksempel er allergisk mot pollen/gress e.l. Behandling av allergi kommer veldig an på: i noen tilfeller kan det være nok å bytte ut fôret. I andre tilfeller må hunden kanskje ta allergi-sprøyte for å begrense utbrudd.

artikkelen fortsetter under annonsen

Kortison

Kortisontabletter er en effektiv måte å få redusere utbruddet i stor grad. Dette er dog en midlertidig løsning, og kortison over lang tid kan gå utover helsen til hunden og gi alvorlige bivirkninger. Etter hva vi har lært vil Omega-3, sjampo og antihistaminer være en bedre og mer langvarig løsning.

Dra til veterinær

Av egen erfaring så har jeg veldig lav terskel for å ta turen til veterinær. Etter vår mening så er det bedre å dra dit én gang for mye heller enn én gang for lite. Dette gjelder både dyr og mennesker. Det er veldig behagelig å få avkreftet eller bekreftet spekulasjonene du sitter med.

Forsikring

Forsikring på hunden kan være en veldig hendig investering for en ekstra ro i hverdagen.
Spesielt for en rase som Staffordshire Bull Terrier som har historisk sett vært en utsatt rase som sykdommer og allergier. Forsikringspenger kan være litt “sure” penger – men den dagen uhellet er ute vil det være befriende å vite at man har et slik apparat i ryggen. Det kan fort bli veldig kostbart om det først skjer! En operasjon på hunden din kan gjerne ligge på mellom 40- og 60.000 kroner. Noen ganger slipper du billigere unna og enkelte ganger betraktelig dyrere. Dette er ikke noe alle kan hoste ut på stående fot, og følgene av slike summer kan være destruktive. I verste fall blir du nødt til å avlive hunden. En god forsikring kan være det beste for deg, familien og hunden.

 

Vi i Staffhund.no gjør vår research – men vi er ikke veterinærer. Vi gir ikke oppfordringer til medisin eller behandling. Dra alltid til veterinær ved mistanke om sykdom eller allergi.

Bli med på moroa! :)
Få varsler om hva som skjer i staff-verden rett inn i e-posten din. Du kan selvsagt melde deg av når som helst – og vi vil aldri sende spam-post. Klikk her for å lese personvern.